Една година с вълци - Tendua - Асоциация за опазване на биологичното разнообразие
Русия - регион Калуга

Вълк в Национален парк Калужски Зацеки, Русия Д-Р
Вълкът е месояден бозайник, чиято общителност е добре установена, характеризираща се с постоянно взаимодействие с други индивиди от неговия вид. В дивата природа вълците живеят в семейни групи, всяка семейна група се състои от възрастна двойка, млади, родени през годината и млади, родени през предходната година, които известно време продължават да живеят с децата си. Родители на територията на последната . Нуждата от общуване с връстниците си е една от най-силните мотиви в поведението на вълка; играе решаваща роля в поведението и екологията на този вид.
През пролетта: избор на ден
Най-важната част от местообитанието на семейство вълци е неговият център, ключовата част от семейното пространство. Новоизградената двойка за разплод го избира, след което го предава на своето потомство от поколение на поколение практически без промяна. Тук се намира бърлогата, създадена от вълка, за да й роди малки. Обикновено вълкът приготвя няколко бърлоги, които сам изкопава, или язовец рови, които прави, когато му е удобно. Дали да се построят бърлоги или да се развие съществуваща нора зависи от опита на вълка и конкретните метеорологични условия през пролетта. В началото на ранна, топла пролет вълкът предпочита бърлога, разположена на сенчести северни склонове с източници на вода в рамките на 50 m.
Когато пролетта е студена и предстои дълго, вълкът ще предпочете суха, топла бърлога с платформа на слънце на входа. По-опитната и зряла жена обикновено предпочита комфорта и избира своята бърлога въз основа на „микроклиматични параметри“, като същевременно разчита на инстинктите си, за да гарантира сигурността на бърлогата. Младата и неопитна вълчица, напротив, ще даде приоритет на безопасността и ще държи вълчетата си на възможно най-отдалеченото и неудобно, но безопасно и недостъпно място.
С порастването на малките майките им сменят бърлоги два или три пъти. След това ходът се извършва, като се носят в устата си по един малък, понякога на разстояние от няколко километра. По-възрастните малки прекарват деня си на открито, в изолирани зони от мъртво дърво, на ръба на червата, в каменни отломки, където могат да се подслонят, да се приближат до водата и където детските площадки са на слънце.
Лято: Образование на малките и учене на лов
Възрастният мъж се грижи първо за осигуряването на храна, като ловува около бърлогата, в основните ловни полета на семейната група. Тази част от семейния парцел е жизненоважно пространство за младото потомство и се използва главно от размножителната двойка. През този период вълкът контролира поведението на мъжкия, който се опитва по всякакви начини да му угоди, връщайки в бърлогата нещо, което да храни нея и нейните малки: млади диви свине, бобри, зайци, елени. Кърмещата жена обикновено не оставя своите малки за много дълго и не се отдалечава на повече от четири километра от потомството си. През годините, когато гризачите са многобройни, вълкът често лови полевки, които са значително допълнение към дажбата на вълчетата. С напредването на възрастта вълкът отива все по-далеч и далеч от обсега си и в крайна сметка също започва да лови плячка за малките си.
Един или двама млади от предходната година могат да участват в лова с доминиращия мъжки пол, но вълкът по правило не допуска присъствието им в близост до бърлогата, докато младите станат по-силни, тоест до края на втората и трети месец от живота им.