Цинков оксид, какви са неговите предимства и ограничения при употреба
Цинковият оксид е матов бял пигмент, използван в козметиката като багрило в грима, за лечение на проблемна, чувствителна или раздразнена кожа. Използва се и при формулирането на слънцезащитни продукти като анти-UV филтър.
Пречистващ, антибактериален, анти-UV, матиращ, минералът има повече от едно предимство, дори ако използването му изисква някои предпазни мерки при употреба.
Какви са ползите от цинковия оксид ?
Цинковият оксид е много популярна съставка в света на красотата. Той присъства в слънцезащитни кремове, след слънце, пречистващи лосиони, дезодоранти, грим, успокояваща грижа ... Много приложения за много свойства:
Успокояващо
Минералът успокоява зачервяването и възпалението на раздразнената, отслабена, нежна кожа. Смятан за безопасен, той е разрешен за грижа за бебето и се използва по-специално в състава на талк. Той абсорбира влагата, образувана в пелената, и ограничава дразненето.
Антибактериално, антисептично
Естественият антибактериален, цинков оксид е много полезен в борбата с разпространението на бактерии върху мазна и склонна към акне кожа. Идеален е за грижа против пъпки. Саниращ и пречистващ, той също е идеален за лечение на млада кожа, проблемна кожа и за регулиране на производството на себум. Използва се и при формулирането на продукти за коса за почистване на мазни скалпи и шампоани против пърхот.

UV протектор
Анти-UV свойствата на цинковия оксид са широко признати. Силната му абсорбционна способност за ултравиолетовите лъчи (заедно с титаниевия оксид) го прави популярен актив за слънцезащитни продукти за възрастни и деца. Как минералът успява да образува бариера за UV лъчите? Той образува защитен отразяващ филм на повърхността на кожата, който отразява UV лъчите. Той е отговорен за тънкия бял филм, останал върху кожата при нанасяне на слънцезащитни продукти.
Имайте предвид, че ако минералът е разрешен в органичната защита от слънцето да замества химически филтри (наречени органични), той обаче е забранен под формата на наночастици.
Знаеше ли ?
Използването на цинков оксид в UV филтрите е съвсем скоро. Разрешено е едва през април 2016 г. при определени условия: максималната концентрация в крайния продукт не трябва да надвишава 25%. И като актив, той трябва да бъде посочен под името Цинков оксид в списъка на INCI.
Дезодорант против миризма
Цинковият оксид се използва и при производството на дезодоранти. Той има способността да неутрализира производството на киселина и да унищожи голям брой бактерии, присъстващи в изпотяването и които, след като са в контакт с кожата, са отговорни за лошите миризми.