Черен дрозд Портрет на дивата птица FRESSNAPF
През пролетта можете да видите силуета му по върховете на дърветата, покривите и уличните светлини.
Веднъж на тази сцена наистина започва: косите не само сигнализират за присъствието си на дамите с тяхното пеене, но и формулират предупреждения към всички съперници в рамките на ушите - това е моята територия! Мъжката коса също е много привлекателна птица визуално. С лъскаво черно оперение и отличителния му оранжев клюн, той е безпогрешен и лесно разпознаваем дори за миряни. Женската коса изглежда по-дискретна. Със своето просто, кафеникаво-сиво оперение изглежда скромно и незабележимо. И трябва да бъде: през размножителния сезон, когато седи в полуотвореното си гнездо в храстите, той се слива със заобикалящата го среда и е трудно за хищниците да открият.
Профил на космополит
Касата, известна още като коса и сред орнитолозите като turdus merdula, е член на семейство млечници и една от най-известните пойни птици по нашите географски ширини. Птиците са дълги около 24-26 см от клюна до върха на опашката и имат размах на крилете 36 см. Те тежат средно около 100 грама, което ги прави една от най-големите местни пойни птици. Мъжките са черни и имат забележим жълто-оранжев клюн и очен пръстен. Женските косове са кафеникаво-сиво-зелени на гърба, цветовете на корема варират от сиво до сенчесто кафяво до червено-кафяво. Гърдите са предимно петнисти. Специална характеристика, която може да се появи по-често при косите, е така нареченият частичен левцизъм, форма на албинизъм, при която отделните пера и части от тялото на животните са снежнобяли - ефект, който за съжаление прави животните по-забележими за хищниците.

Разнообразно жилищно пространство
Косовете се срещат почти по целия свят, в Европа с изключение на най-северните райони, също в Северна Африка и Азия. След Австралия и Нова Зеландия, косата е натурализирана от хората, вероятно под формата на избягали птици в клетки от имигранти. Първоначално косите са горски птици. Като културен последовател, части от населението се насочва към градските паркове, гробища и градини най-късно до 19-ти век. Днес косата е почти градска птица, която е свикнала да бъде около хората. Косите са частични мигранти: Докато все повече птици зимуват в тази страна поради по-мекия климат по нашите географски ширини, други косове пътуват до зимните квартали от другата страна на Алпите.
Грижи за чифтосване и разплод
Косовете стават полово зрели към края на първата си година от живота си и имат моногамна връзка, която продължава няколко периода на размножаване при пребиваващите птици. Първите пилета са възможни още в началото на март, а до три пилета през годината не са необичайни. Косовете изграждат своите гнезда с форма на купа, за да защитят дебелите храсти, когато е възможно.
В населените места като места за гнезда се приемат вечнозелени дървета или облицовани фасади. Изграждането на гнездо от клонки, глина и амортизиращ материал отнема между два и пет дни, в зависимост от времето. Готовото гнездо е с диаметър около 16 cm. Съединителят се състои от до пет зелени яйца и се инкубира за около две седмици от женската, която само оставя гнездото да яде. Периодът от излюпването до излизането също е около две седмици за пилетата. Като т. Нар. Клончета, за тях родителите се грижат още месец. Възрастните птици организират всеки ден 16 грама основно животинска храна на пиленце.
Пеене и мъмрене: косата като система за предупреждение
Най-известните звуци на косите освен песента са типичният тиксен ("tix-tix-tix") и пронизващ, наклонен звук "ssiih": и двата са предупредителни обаждания, при което тиксенът обикновено се отнася за намиране на земята и "ssiih" във въздуха. Ако чуете предупредителните звуци и погледнете в подходящата посока, има голяма вероятност да забележите котка или хищна птица.
Менюто на косата
Основната диета на косата се състои от смесена диета от плодове и животински компоненти. Любимите храни са земните червеи, бръмбарите и малките охлюви и техният съединител. При копаене на плячка косите не спират при прясна сеитба или мулчиране на легла, което им спечели репутацията на пернати вандали сред любителите на градинарството. Предпочитаното място за ловуване са откритите поляни: По време и малко след валежите обикновено можете да видите няколко косове там, които търсят земни червеи. В зависимост от сезонната наличност, косите добавят плодове към диетата си. Клюнът на косата е проектиран да яде мека храна. Когато хранете диви птици, трябва да вземете това предвид и особено през зимата да предлагате на животните не само мазна храна, но и ябълки, плодове или стафиди.
Касата на гости в градината
Ако искате да направите вашата градина удобна за косове, предложете на птиците атрактивни рамкови условия. Идеалната градина за черна коса съдържа гъсто листни храсти, дупка за поливане - косовете обичат да се къпят, особено любопитно, когато вали - плодно дърво или ягодоплоден храст и парче отворена морава. При целогодишно хранене давайте фуража в къщичката за птици, тъй като косите не могат да летят до фуражните силози. Ако все още имате хребет на покрива или поне открит висок клон, не след дълго черният вокален артист ще излезе на сцената и за вас.