Биология на елените и ход на годината ›
Еленът не е съпругата на елена! Тъй като Cervus elaphus или благородният елен е само един от петте вида елени в Германия. Срещат се също сърната (Capreolus capreolus), еленът лопатар (Dama dama), еленът сика (Cervus nippon) и понякога дори лосът (Alces alces). По света има дори около 50 вида елени.

Биологично правилното наименование на видовете „благороден елен“ може да се отнася както за мъжки, така и за женски животни. Следователно терминът "благороден елен" е често срещан тук. Женските на възраст поне две години се наричат възрастни животни или кошути, които раждат телета. Едногодишните се наричат кози (♀) или тесни копия (♂). Подобно на почти всички видове елени, само мъжките имат рога, които се сменят ежегодно.
Като елен с копитни копита, благородният елен е част от така наречената копитна игра - термин, който произлиза от формата на копитата. Елените също принадлежат към копитния дивеч и към семейството на елените, сърните. Но благородният елен и сърната са само отдалечено свързани. Те се различават значително по външния си вид, по своите изисквания и поведение. За разлика от елените, социалното поведение на благородния елен е силно развито: животните образуват глутници, за да се чувстват в безопасност. В допълнение към т. Нар. Глутни елени лопатари, които се състоят от женски животни и техните потомци, елените живеят в глутни елени, особено през пролетта и лятото. През влажния сезон между юни и август те изяждат запасите от мазнини за коловоза. През септември и октомври елените следват елените лопатари до традиционните терени.
С приблизително население от поне 200 000, популацията на благороден елен в Германия е гарантирана. Но дори и на 25% от федералната зона, където могат да бъдат намерени благородни елени, видът много рядко може да преследва естественото си поведение. Конфликтите със селското и горското стопанство често са свързани с появата на благороден елен. За съжаление, когато се занимаваме с най-големия си бозайник, често се пренебрегва, че благородните елени играят важна екологична роля и в техните местообитания.
- Ред: Artiodactyla
- Подподред: преживни животни (Ruminantia)
- Семейство: елени (Cervidae)
- Подсемейство: Елен от Стария свят (Plesiometacarpalia)
- Вид: Благороден елен (Cervus elaphus)
разпределение
- цялото северно полукълбо (Европа, Азия, Северна Америка) в различни подвидове и екотипове
- първоначално жители на отворени или полуотворени пейзажи (например ледникови долини и речни равнини) с частично обширни преходи между летни и зимни петна
- днес в Централна Европа отблъснати от хората към убежищата главно в големите горски площи
Външен вид
- Най-големите местни видове елени с забележими рога при мъжете (елени), които се отделят и новообразуват всяка година,
- Дължина на тялото до макс. приблизително 2,5 m
- Тегло до около 250 кг, мъже с около 1/3 по-големи от жени (животни)
- Козина (одеяло) червено-кафяво през лятото, сиво-кафяво през зимата
- Опаковане, особено женските животни, но също и елени през лятото (Feistzeit)
- грандиозен период на чифтосване (коловоз) през септември/октомври
- Раждане на телето (рядко близнаци) през май/юни
- тясна връзка между майката (възрастен) и телето до следващата година
Изявления
- По време на коловоза елените силно „реват“, за да символизират правото на женски животни
- „Дънинг“ като контактен звук между възрастното животно и телето
- Тревопасни животни (преживни животни)
- Доста широка гама от храни: треви, билки, издънки, пъпки, игли, листа, кора, жълъди, кестени, буки, цвекло, царевица, овес, картофи
естествени врагове
- вълци в продължение на няколко години
- особено в Северна и Централна Германия има и рисове, които плячкосват телета.
- в допълнение, до 3000 благородни елени са жертви на пътен трафик всяка година
- Болести
Развитие на населението
- в Германия приблизително 220 000 благородни елени (към 2017 г.) с възходяща тенденция
- средно за всички случаи около 25 благородни елени на 1000 ха местообитание на благородни елени