Бакалин - Доктисимо
Вашият браузър не може да възпроизведе това видео.

Байкалин е молекула, извлечена от корените на байкалската черепна шапка, роден в Сибир. Ако баялинът е популярен в козметиката, то поради мощното си антиоксидантно действие го прави първокласна съставка против стареене.
Име на INCI: Baicalin
Байкалската черепа (scutellaria baicalensis) е растение, родено в Сибир, расте по бреговете на езерото Байкал, но също така и в останалите сибирски степи, в Китай, Корея, Монголия. Ултраустойчиво, растението оцелява в екстремни условия. Използва се от хилядолетия в китайската фармакопея заради своите противовъзпалителни, успокоителни, антибактериални свойства.
Разглеждайки генетичното му наследство, изследователите осъзнават, че сибирското растение съдържа в корените си мощни флавоноиди полифеноли, известни със своите антиоксидантни свойства.
Какви са свойствата на Баалин ?
Cosing, основата на козметиката на Европейската комисия, класифицира байкалина като антиоксидант (ограничава реакциите на окисление във формулата и върху кожата) и средство за грижа за кожата (поддържа кожата в добро състояние). Има и противовъзпалителни свойства.
Какви са неговите функции ?
Различните функции, открити от baïaline, са направени по време на проучвания, проведени върху полифеноли, идващи главно от корена на черепната капачка. Съединението има многобройни свойства на кожата. Основното му действие е антиоксидантното му действие. Байкалинът предпазва тъканите и клетъчната мембрана от оксидативен стрес, генериран от свободните радикали (замърсяване, тютюн, стрес, слънце.) Отговаря за ускореното стареене на кожата. Следователно молекулата е интересна поради тази активност в борбата със стареенето (забавя признаците на стареене), но също така и защото стимулира производството на фибробласти (клетки, поддържащи съединителната тъкан), които с възрастта и под въздействието на свободните радикали се забавят. Той защитава митохондриите (тези енергийни резерви, необходими за оцеляването на клетките), които играят важна роля в стареенето на клетките и в крайна сметка на епидермиса.