7 факти за л; черна мечка - паркове блог
Зимата идва и черните мечки започват зимен сън.

Рик Стронкс, главен естественик в провинциалния парк Алгонкин, споделя някои интересни факти за тези сезонни тежки траверси:
1. Черната мечка е майстор на адаптацията
Хибернацията е неговият начин да оцелее в дълга зима, когато храната е оскъдна.
2. Черната мечка има малко хищници
Всъщност най-голямата заплаха за оцеляването му е гладуването. Мечката е страшно животно. Дори буден се опитва да избягва хората - и спи половин година, скрит в бърлогата си.
3. Черната мечка е приблизително колкото човека
Женската тежи средно от 100 до 150 паунда, мъжката от 150 до 180 паунда. Ако храната е достатъчно изобилна, през лятото женската удвоява теглото си, в очакване на хибернация.
4. Мечката е самотно животно
Единственото време, когато мъжете и жените се събират, е през юни, когато се чифтосват.
Чрез адаптация, наречена „забавено имплантиране“, ембрионът не имплантира в матката до есента - и само ако женската е натрупала достатъчно телесни мазнини, за да оцелее през хибернацията.
5. Мечката ражда чрез хибернация
През октомври или ноември женската търси място за зимен сън, обикновено под кочан или дънер, който тя подрежда с трева, клонки и листа. През януари - без да излезе от хибернация - тя ражда, обикновено едно или две малки. Малките сучат, докато тя продължава да дреме и когато всички изплуват през април или май, малките са достигнали тегло около пет килограма всяко.
Малките остават с майка си през цялото лято и зимуват с нея през следващата зима. През пролетта тя ги изгонва от бърлогата, за да се окажат сами.