Животните от Квебек излизат от зимната си почивка - GEO

Дял

Карибу

През пролетта, когато топенето на снега освобождава лишеите - растение от съществено значение за диетата им - карибутата предприемат 10 000 км двупосочно пътуване, най-дългата сухоземна миграция след тази на гну. Напускайки бореалната гора, те пристигат през април в храстовата тундра на Далечния север, в залива Унгава, където женските ще могат да раждат безопасно.

квебек

Пътеката до Лабрадор е осеяна с препятствия, включително множество реки и езера.

Веднъж над 1 400 000 глави, основните стада в страната преживяват драматичен спад в броя си в продължение на няколко години, без да знаят точно защо. В допълнение към глобалното затопляне има много правдоподобни човешки причини: прекомерен лов, разпространение на водноелектрически язовири, минна дейност и т.н.

Източни бурундуци

С настъпването на зимата през ноември, катеричките се укриват в убежището си и незабавно изпадат в състояние на скованост, от което периодично излизат само, за да консумират някои от запасите си от храна, трескаво съхранявани през лятото.

В първите по-топли дни на април, чинбунките започват да излизат от дупките си и понякога трябва да преминат през метър сняг за това.

Младите са родени през юни. Няма време за губене, за да преминете от първоначалните 3 грама до етапа за възрастни преди края на септември !

Бурундукът е толкова активен и "забавен", че е включен в няколко анимационни филма, включително известния "Алвин и бурундуците"

Връзките на глутницата се затягат през зимата по време на лова. Вълците трябва да изразходват много енергия, за да намерят храната си (белоопашати елени, лосове, карибу и др.) И да ги ловят в снега: девет пъти от десет се прибират с празни ръце ...

Периодът на чифтосване най-често настъпва през март и април.

След девет гестационни седмици се ражда котило от пет или шест малки. След две седмици малките насочват носа си и играят игри, които им помагат да се подготвят за бъдещите си ловни умения.

В Квебек някои общини все още предлагат бонуси на ловците на вълци. През 2018 г. правителството дори обмисля да разреши лова на вълци в Далечния север, за да привлече туристи, след като влезе в сила мораториум върху застрашен карибу, чийто лов за отдих беше забранен.

Енот

Зимното изтръпване, в което потъва миещият мечка, му позволява да запази енергията си под формата на мастни запаси по време на глад. Добре защитено в кухо дърво, пещера, дори незаета ... дупка на земя, търпеливо чака месец март да се чифтосва.

Когато са родени през май, малките нямат зъби, очите им са затворени и тежат около 75 g. Около десет дни след раждането те вече спортуват характерната маска и козина на вида, но никой няма да ги види в продължение на осем седмици. След това ще придружат майка си навън в търсенето на храна.

В обитаваните райони миещият мехур също смущава с лекотата си да рови из кофите за боклук. Той също може да бъде „преместен“ против волята си.

Пепелник

Терминът "пеперуди" (бивши пеперуди) се отнася до група често много цветни птици, дълги около шест инча. Те прекарват зимата в южната част на САЩ, Мексико, Централна и Южна Америка.

През пролетта, когато листата се пръснат и насекомите се появят, те тръгват през нощта на пътуване от 7000 или 8000 километра, за да дойдат и да гнездят в бореалната гора на Квебек. Мъжкият първо избира територия, която ще защити от натрапници, преди да тръгне да търси половинка за размножаване.

След чифтосване, пеперудата снася 4 до 7 яйца, които инкубира в продължение на 8 дни до две седмици в зависимост от вида. След това малките могат да летят около 10 дни или повече след излюпването

В Квебек се размножават повече от тридесет вида пеперуди.

Лос

Зимни рими с диета за лосове. Те избират място, достатъчно богато на иглолистни издънки, за да отговорят на техните нужди и по този начин ограничават енергоемките пътувания в гъстата снежна покривка на Квебек.

Малкото се ражда безпомощно през пролетта. Майка му го крие от многобройните му врагове в гъсталака или на остров за няколко дни, докато бързият му растеж (до 2 кг на ден) му позволява да тича и да плува с лекота.

Елиминирането на вълци от хората на южния бряг на Сейнт Лорънс благоприятства развитието на популацията на лосовете, като всъщност оказва влияние върху биологичното разнообразие на растенията. Ловът, просперираща икономическа дейност в Квебек, позволи възстановяване на равновесието в продължение на няколко десетилетия. Друга заплаха надвисва над популацията на лосовете: появата на кърлежа, благоприятствана от последните по-топли зими .

Черна мечка

През есента, когато дните стават по-кратки и времето по-студено, мечката търси бърлога, под пън или в кухина на склона. Женската започва да зимува по-рано от мъжкия, който чака първия сняг.