Урея в кожата

Урея в кожата
КАКВО ПРАВИ УРЕЯТА В КОЖАТА?
Уреята е колонен член на естествения овлажняващ фактор (NMF). Произвежда се чрез разграждане на аминокиселина, наречена аргинин, процес, свързан с производството на рог. По този начин той се натрупва в най-горния слой на епитела (където вече има много рог) и събира около себе си водни молекули, т.е. хигроскопично вещество. Той събира вода от две места: кожата и околната среда. Разбира се, последното е възможно само ако влажността на въздуха е достатъчна.
По същия начин работят много по-прости молекули (напр. Млечна киселина), но също така и аминокиселини от разграждането на молекулата филагрин. Те често присъстват в намалени пропорции при индивиди със суха кожа. Съкращението NMF може да звучи познато - практически прост, хипоалергенен начин за хидратиране на кожата, за да замести относително липсващите молекули. (Този относителен дефицит може да достигне до 80% за страдащите от екзема!) Ако видите куп аминокиселини (напр. Серин, аргинин, левцин) и захар в INCI, вероятно производителят е смятал, че биологично управлява недостига на вода в най-очевидният, интелигентен начин. Всъщност за това се използва и карбамид.
Други подобни хигроскопични, т.е. свързващи вода вещества, включват глицерин, сорбитол и AHA киселини. Последните, подобно на уреята, хидратират в ниски концентрации, в по-високи концентрации те отпускат мъртвите епителни клетки и по този начин помагат за тяхното отлепване, т.е.
Това се дължи на факта, че при концентрации над 10%, карбамидът е в състояние да разгради относително хлабави връзки между протеиновите вериги, като по този начин разхлабва кератина (т.е. рога). Ето защо той може да се е превърнал в основното оръжие за отслабване на псориазисните плаки и удебелените гъбички на ноктите. Също така се използва в дерматологията, че позволява усвояването на други молекули, като стероиди. Това е малко противоречиво, но концентрации над 10% също укрепват кожната бариера!