Световен ден на лъвовете Десет важни факта за лъвовете - доклади за пътуване, съвети за пътуване; Доклади списание за пътувания
Днес 10 август е Международният ден на лъвовете. Водещата компания за екосафари и организация за опазване на околната среда Сафарита в пустинята отпразнувайте деня с най-вълнуващите факти за елегантната голяма котка, от социалното поведение през сложната комуникация до оцеляването в пустинята.

- Социални котки: Лъвовете живеят в общност
За разлика от своите роднини, лъвовете обикновено живеят в по-големи глутници. Има ясно разделение на ролите и йерархията. Женските са отговорни за лова, мъжките защитават територията. На мъжките големи котки е позволено първо да използват плячката, следвана от лъвиците и в края на потомството.
- Добре изреван лъв: Сложна комуникация на разстояние до осем километра
Лъвовете имат едно от най-сложните комуникационни поведения на всяка котка. Те общуват чрез рев, ръмжене, мърморене, стенене, мяукане, мъркане, бръмчене, дишане и прозяване. Ревът обаче остава техният най-мощен инструмент и може да бъде чут на разстояние до осем километра. Те изразяват териториална собственост, сплашват съперници, намират други членове на глутницата и укрепват социалното сближаване.
- Охлаждане на височина: лъвовете се катерят по дърветата
Намира ли плячката защита от ловци по дърветата? Помислили сте грешно, защото лъвовете също се катерят високо. Но те търсят главно сянка в покрива на листата и охлаждане с хладен бриз. Това може да се види, например, в националния парк Kafue в Замбия и националния парк Akagera в Руанда, където са активни сафаритата на Wilderness.
- Тежки тежести: Лъвовете тежат средно 180 килограма
Лъвовете са най-големите диви котки в Африка и вторият по големина вид котки в света след тигъра. Възрастните животни тежат средно 180 килограма за мъже и 130 килограма за жени. Най-тежкият лъв от този момент тежи 375 килограма.
- Меню на царете: от 25 килограма месо до насекоми
Менюто Löwen е много разнообразно. В зависимост от наличната храна те поглъщат до 15 процента от телесното си тегло. Предпочитат да ловуват антилопи и биволи, но също и малки слонове и жирафи. Птиците и насекомите идват и когато има голям глад.
- На мързеливата кожа: Лъвовете спят до 20 часа на ден
Лъвовете спят до 20 часа на ден. Те не търсят скривалище, тъй като възрастните животни нямат естествени врагове - освен собствените си съмишленици. Те са особено активни между здрача и зората, когато е най-хладно. Като месоядни, те консумират много калории на хранене.
- Всичко зависи от косата: тъмните гриви правят впечатление
Мъжките лъвове се забелязват лесно поради характерната си грива. Привличащата вниманието коса сплашва съперниците и прави впечатление на дамите. Женските лъвове са особено привлечени от тъмна грива. Оцветяването предоставя и информация за възрастта на лъва - колкото по-тъмно, толкова по-старо е животното.
- Див камуфлаж: лъвчета с леопардов принт
Тъмни петна от козина, които приличат на леопардов модел, се появяват при лъвчета. Това позволява по-добър камуфлаж в ранните месеци, но изчезва отново след кратко време.
- Художник за оцеляване: Пустинните лъвове в Намибия се противопоставят на неблагоприятните условия
Лъвовете се адаптират добре и се срещат в голямо разнообразие от местообитания, независимо дали в предпочитаната савана, както и в сухи гори и пустини. Пустинните лъвове са адаптирани към заобикалящата ги среда по уникален начин. Например те ловуват през деня и изминават големи разстояния в търсене на плячка. Те се хранят най-вече с по-малки животни като антилопи, мишки и птици и могат да се справят без вода до две седмици.
- Лъвска защита: Кралят на животните е в опасност
През последните 25 години популацията на лъвовете в света се е намалила наполовина. От 40 000 през 1994 г. сега има само 20 000 животни. Поради това заедно с други партньори Wilderness Safaris основава коалицията Lionscape. Тя помага на Фонда за възстановяване на лъвовете (LRF) да постигне своята визия за удвояване на броя на лъвовете в Африка до 2050 г. Лъвовете се считат за така наречените чадърни видове - ако лъвовете са защитени, това също запазва местообитанието около тях.