Сурикати, диви животни, известни със своето социално поведение
Meerkat е член на семейство мангуста, което се среща в райони на югозападна Ангола и Южна Африка. Група сурикати се нарича „банда“. Сурикатките са известни със своята позиция на краката си и социалното си поведение.
Сурикатът е дълъг между 25 и 35 сантиметра, без да се взема предвид дължината на опашката, която е между 17 и 25 сантиметра. Опашката му обаче не е гъста като другите мангусти. Опашката е дълга и тънка и се стеснява на върха, като върхът е черен или червеникав.
Мъжките тежат около 731 грама, а женските около 720 грама. Когато стоят, на двата задни крака, сурикатите са с височина около 30 сантиметра. Сурикатите са по-гъвкави от другите видове мангуста и имат остра муцуна. Козината им е сребристо-кафява и имат няколко черни ивици на гърба, които са уникални за всеки сурикат.

От вътрешната страна на тялото те нямат никакви признаци, но коремът им има петно, което е покрито с рядка коса и под което можете да видите черната кожа отдолу. Сурикатите използват тази зона, за да абсорбират топлината, когато седят на 2 лапи, обикновено сутрин след студени нощи.
Лицето на суриката е бяло с черни кръгове около очите, което помага да се отклонят слънчевите лъчи. Ушите им с форма на полумесец могат да бъдат затворени при копаене, за да се предотврати навлизането на пясък в тях. За разлика от повечето мангусти, сурикатът има 5 пръста вместо 4 на всяка лапа. Очите му са разположени отпред и като котките имат бинокулярно зрение, голям периферен радиус и възприемане на дълбочината.
Сурикатите вадят пясъка от очите си, мигайки. Между очите и клепачите има полупрозрачна мембрана, която действа като чистачка, когато мига. Сурикатът има здрави, не прибиращи се нокти, с размери 2 сантиметра. Тези нокти имат извита форма и се използват за изкопаване на дупки под земята и за копаене на плячка. Понякога сурикатите също използват ноктите си, когато се катерят по дървета.
Тези животни живеят в големи и сухи райони, савани и храсти. Те живеят в пустинята Калахари в Ботсвана и Южна Африка. Те обикновено избират райони, където има достатъчно пясъчна почва, за да могат да изграждат сложни подземни дупки. Тези сложни местообитания имат много тунели, които водят до множество спални. Сурикатите са дневни животни и търсят храна само през деня. Както всички други мангусти, те са много пъргави малки ловци. Основната им диета се състои от насекоми като бръмбари, паяци и мириаподи. Понякога се хранят с малки гръбначни, яйца и корени.
Сурикатите са много общителни животни и живеят в колонии от 5 до 30 индивида. Като такива общителни животни, те споделят както тоалетната, така и родителските отговорности. Всеки клан има алфа доминиращ мъж и алфа доминираща жена. Всеки клан има своя територия, която понякога се променя, когато храната се изчерпва или прогонва от по-силен клан. Ако един клан бъде изгонен от по-силен, той или ще разшири територията си до друга област, или ще изчака, докато стане достатъчно силен, за да си върне загубената територия.
Всеки клан има „пазач“, който пази клана и предупреждава останалите членове на клана в случай на опасност.. Стражът стои на стража или на земята, или на дърво или храст. Това пази както системата за дупки, така и останалите членове на клана, когато копаят за храна. Ако забележи каквато и да е опасност, часовият издава лаещ звук, а останалите сурикати бързо се скриват в дупките.
Сурикатките обичат да се грижат един за друг и те улавят паразитите от козината, която ядат, въпреки че не са част от диетата им. Сурикатите стоят на две лапи или дори на върха на пръстите си, за да помиришат вятъра и да открият орли, които биха могли да бродят. Те имат отлично зрение и могат да издават 10 различни звука, като един от тях е този, който подава алармата. Сурикатът е много интелигентно животно, което процъфтява в местообитанието си и не е застрашено от изчезване.
Женските раждат 2 или 4 малки след 11 месеца на бременността. Пилетата обикновено се раждат през есента или началото на зимата. Както мъжките, така и женските се грижат за пилетата. Кученцата се раждат с коса, но нямат пълна козина и очите им са затворени. На възраст от 4 или 6 седмици пилетата също започват да ровят за насекоми заедно с родителите си., те също получават мляко от майка си. На възраст 6-16 седмици те се отбиват и започват да търсят храна сами.
През този период възрастен човек поема отговорността да научи мацка да копае и да бъде нащрек за опасностите. Meerkat достига полова зрялост на възраст от 10 месеца и се счита за възрастен на 11 месеца. Преди да напуснат, за да направят собствен клан, сурикатите остават известно време в стария клан. Някои напускат на групи от 3-4, за да формират нов, по-безопасен клан. Сурикатът живее между 12 и 14 години.
Тъй като сурикатите носят вируса на бяс, те са били ловувани и дори обгазявани в дупките си, особено в райони, където те представляват заплаха за хората. Това обаче не намали много техния брой. Хищниците на сурикатите са предимно чакали, орли и соколи. В Южна Африка тези привързани и срамежливи животни се отглеждат като домашни любимци.