Страхотни подложки от бяла акула като провизия за пътуване - DER SPIEGEL

Голяма бяла акула (Carcharodon carcharias): пиршество преди дългата миграция

бяла

Големите бели акули също се нуждаят от мазнини за дългите си пътувания. Те ядат тези в близост до бреговете, преди често да преминат около 4000 километра през океаните с лоша храна само за един месец. Американски биолози съобщават за това в списанието на Британското кралско общество "Proceedings B". С такива пътувания големите бели акули са сред най-бързо мигриращите животни в световния океан.

Изследователите, водени от генерал Дел Рей от Хавайския университет, за първи път успяха да определят как запасите от мазнини на животните намаляват през това време. За целта те използваха факта, че акула, която не плува активно, потъва в морето и колкото по-бавна, колкото по-дебела е и колкото повече телесни мазнини съдържа, толкова по-бавно го прави. Наблюдавайки акули в плен, изследователите откриха формула, която биха могли да използват, за да свържат този процент на спускане с телесните мазнини на животните.

Дигитални дневници за пътуване

Накрая те инсталираха малки измервателни уреди на общо 97 големи бели акули (Carcharodon carcharias) край западното американско крайбрежие, които регистрираха положението на животните, както и температурата и налягането на водата по време на тяхната миграция. Най-малко девет от тях могат да бъдат намерени и оценени.

С помощта на данните може да се проследи цялото пътуване на животните, през Тихия океан до района около Хаваите. Отново и отново акулите се оставят да потънат. От тези фази на потъване изследователите успяха да изчислят, че мастните запаси на животните продължават да намаляват с течение на времето.

Изследването обяснява как акулите управляват своите дълги и бързи миграции, съобщава Del Raye. Това също показва колко е важно животните да бъдат снабдени с особено високоенергийна храна преди тези миграции - в случая с тюлени от американското крайбрежие. Дори да е все още неизвестно защо големите бели акули предприемат дългите си миграции, за защитата на този застрашен вид е много важно да се знае, че те зависят от големите енергийни резерви за това.