SLS (Sodium Lauryl Sulfate) е голям майстор на дразненето - здраве
Знаете ли какво общо имат промишлените почистващи препарати, течности за автомивки, инсектициди, препарати за миене на съдове, душ гелове и паста за зъби на вашето дете? Съставката, която ги прави толкова супер пяна, е натриев лаурил сулфат или както може би повече хора знаят, SLS.

SLS е една от най-често срещаните съставки на перилния препарат, дори и да не сте чували за него преди. Сред съставките в средния душ гел, шампоан, балон, SLS или друга алтернатива е втората сред съставките. Като силен обезмаслител, той не само премахва мазните примеси от кожата, но и горния, мазен слой на кожата. По този начин той допринася за дисбаланса на механизма за производство на себум на кожата (мазна коса) или дори за сухотата на кожата. Ако също чувствате, че все още се мажете с лосион за тяло и кожата ви все още е суха, може дори да имате SLS-съдържащ душ гел във фонов режим.
Какво е SLS (натриев лаурил сулфат)?
Натриевият лаурил сулфат (SLS) е един от най-честите почистващи агенти. Ефективно обезмасляващо съединение (анионно повърхностноактивно вещество) помага да се премахнат мазните, мазни замърсявания от кожата, косата, устата или където и да е в апартамента, нашите съдове, плочки и подове. SLS се използва широко, тъй като има много полезни свойства, не само добри за измиване, но и подходящи за навлажняване и разпенване. Намира се в промишлени почистващи препарати като автомивки, индустриални обезмаслители, домакински почистващи препарати, но също така и в душ гелове, шампоани, сапуни, вани с пяна и дори пасти за зъби.
Съдържанието на активната съставка се различава от предназначението, докато в промишлено почистващо средство може да присъства в концентрация до 50%, докато в някои почистващи препарати то присъства само в няколко десети от процента. Концентрираният SLS също е мощен дезинфектант, убиващ както херпес, така и вируси на СПИН. Въпреки че концентрираният SLS е токсичен при поглъщане, много от него трябва да се изпие, за да бъде вредно. Дори най-концентрираните домакински тоалетни принадлежности трябва да се консумират с пълна бутилка, за да се усетят вредните ефекти. SLS, от друга страна, не е канцерогенен за някои слухове. Въпреки че е наистина ефективно съединение от гледна точка на почистването и разтворимостта на мазнини, за съжаление изобщо не е полезно за нашата кожа и лигавиците, ако често среща SLS.
За съжаление алтернативите на SLS са почти толкова вредни.
Важно е да се знае, че натриевият кокосов сулфат (SCS), който изглежда „по-зелен“, на практика е почти същият като SLS, направен само от по-малко рафинирано кокосово масло, така че той се пени по-малко и неговата ефективност варира. SLS често се заменя с по-малко дразнещ натриев лаурет сулфат (SLES, INCI: натриев лаурет сулфат), който от своя страна често е замърсен с вредни вещества, произведени по време на производството. Според базата данни на EWG, висок риск е канцерогенното замърсяване с 1,4-диоксан.
Неблагоприятни ефекти на SLS върху кожата, очите и устата
SLS дразни кожата
Няколко научни проучвания върху SLS се оказаха мощен дразнител на кожата. Ако го срещнем при по-висока концентрация, дразненето на кожата настъпва бързо, при по-ниски концентрации възрастните могат да получат симптоми след около час, т.е.ако седим във ваната за един час с вана от пяна SLS. Симптомите се появяват по-рано при хора с по-тънка, по-чувствителна кожа, както и при кърмачета и деца. Освен това при по-високи температури - в баня с гореща вода - този ефект е по-изразен. При високи концентрации или дългосрочно излагане на SLS и SCS, така че не се изненадвайте, ако кожата ви изсъхне, зачерви се или дори се възпали. Шампоанът SLS може дори да причини сърбеж на скалпа!