Славеят, птицата с мелодична и богата песен
Славеят се слива с пейзажа благодарение на оперението си дискретен. Без разнообразната и хармонична песен птицата щеше да остане незабелязана. Независимо дали пее, грингот, квирит или трел, врабче представя вокален репертоар, който винаги е вдъхновявал поетите.

Идентификация на славея
Славей Филомеле (Luscinia megarhynchos) принадлежи към реда на Passeriformeс. Той е член на семейство Muscicapidae, малки до средни птици (дълги 10 до 20 см), обединяващи 51 рода и 331 вида в Евразия и Африка. Теглото на ветерина е между 16gr и 39gr. Изброени са три подвида: Luscinia megarhynchos; Luscinia megarhynchos africana и Luscinia megarhynchos hafizi.
Камуфлажното оперение на славея
Птицата с доста здраво тяло е с малко по-големи размери от робина, който изглежда. Нейната доста скучна рокля е незабележим. Повечето червенокоси покривна корона, крила, крупа, горна опашка и опашка. Нюанс сиво покрива гърлото и страните на главата. Голямото черно око е кръг кремаво-бял и черен цвят има розова основа. Краката и краката са с телесен или кафяв цвят. Белезникавата долна част не носи шарка. Женската е по-скучна, а младата петнист.
Славеят има богат репертоар
Без неговата много звучна песен и разнообразни, дискретната птица с удоволствие би останала незабелязана. Пее славеят ден и нощ, от април до юни и прави почивки, когато е зает с хранене на потомство. Репертоарът му включва между 120 и 260 различни последователности, които обикновено продължават 2-4 секунди. Песента е почти изключително прерогатива на мъжкия, който от върха на храст заема позата булчински: заоблен торс, подуто гърло и увиснала опашка, той използва гласа си, за да потвърди присъствието си неговата територия или съблазни женската. Много звук, песента му е полезна и за предупреждение за потенциална заплаха.
Широкото разпространение на славея
Славеят се среща в Северна Африка,Европа от Западна и Централна Европа до Турция и Ливан. На континента Европейски, врабчето окупира Южна Англия, но не и Скандинавия. Подвидът africana живее в Източна Турция, Кавказ и северозападната част на Иран. Хафизи се намира от Източен Иран до Северозападен Китай, преминавайки през Казахстан и Запад Монголия.