Скален гълъб, дървесен гълъб и колумбин - Асоциация Faune Alfort

Публикувано на 2 ноември 2018 г. от Faune Alfort

гълъб

снимка: Céline Volunteer

Често срещано име: Скален гълъб
Видове: Колумба ливия
Етимология:
biset идва от старофренски "bis", което означава тъмно сиво; Columba е името на гълъба на латински; ливия се отнася до синкавия цвят (латински liveo)
Тегло: 200 до 300 грама
Размах на крилата: 63 до 70 сантиметра
Размери: 32 до 34 см
Дълголетие: 6 години
Среда на живот: скалисти морски скали (пукнатини и пещери) и съседни полета; градове и села (кухини и корнизи на сгради)
Диета: Животното повече или по-малко всеядно: семена, плодове, насекоми
Храна, давана в клиника: Семена, вода

Често срещано име: Дървен гълъб
Видове: Columba palumbus
Етимология:
Дървен гълъб, синоним на дървесен гълъб, който идва от латинския palumbus, обозначава голям див гълъб, гнездящ по дървета
Тегло: 450 до 520 грама
Размах на крилата: 75 до 80 сантиметра
Размери: 38 до 41 см
Дълголетие: 16 годишен
Среда на живот: залесени площи, паркове и градини в града
Диета: Животното повече или по-малко всеядно: семена, плодни пъпки, насекоми
Храна, давана в клиника: Семена, вода

Те са братовчеди и все пак много различни. И не само морфологично. Нека да видим това в 3 точки, вероятно обект на противоречия.

Техният статус ? За Скалния гълъб това е обект на безкрайни дебати, защото гълъбите в нашите градове отдавна са кръстоски на дивите бисета и домашните гълъби. Приятелите на фауната казват, че тя е с див статус, за да я защити по-добре (мнение на Faune Alfort), тези, които искат да ограничат популациите, казват, че тя е с домашен статус, което е много удобно да се премахне, когато това се уреди. За дървесния гълъб това е дивеч и се смята за вредител в много отдели, особено защото консумира разсад. Когато мигрира, това е радостта на ловците на югозапад, за които ловът на дървесни гълъби е страна. !

Присъствието им в града ? Скалният гълъб е вековен градски жител, напълно подходящ за ресурсите, които градът предоставя. Досадата, за която се обвинява, ще бъде по-малка, ако бъдат поставени умело проектирани гълъбарници и ако бъде спряно безотговорното хранене. Дървесният гълъб е истински селски гълъб, който постепенно се утвърждава в града, стига да има достатъчно зелени площи. Въпреки това, той продължава да се храни предимно в провинцията с цената на ежедневието напред-назад.

Тяхното поведение ? Няма какво да се види. Скалният гълъб е истинско "момче от Париж", изобретателно и уплашено от малко неща, внимателно обаче, защото знае капаните на града. В Cedaf той може да се справи с голяма лекота, когато е уверен. Дървесният гълъб заблуждава света си със силния си външен вид; той всъщност е много разтревожен и в Cedaf начинаещите трябва да бъдат внимателни: ограничението трябва да е твърдо, защото той ще се възползва от всяка възможност да избяга, но нежно, защото може да се получи сърдечен удар, ако е разстроен.

А сега нека ги опознаем по-добре !

Скалният гълъб и Дървесният гълъб принадлежат към семейство Columbidae, което включва гълъби, гургулици и гълъби. Две особености отличават коломбидите от другите птици. Те са единствените птици, които отделят течност за изхранване на малките си: това кремообразно вещество, наречено "мляко с култури", се доставя на младежите от мъжките и женските. Те също имат специален начин на пиене: те потапят човките си във вода и я смучат, за да пият като сламка, а повечето птици вдигат глави, за да я погълнат.

„Скален гълъб“ е името на познатия ни гълъб, който всички познаваме и срещаме из всичките ни градове. Нарича се още градски гълъб или скален гълъб. Той е прародител на домашните гълъби, но естественият щам на скалния гълъб е изчезнал в континентална Франция чрез лов и кръстосване с домашни гълъби. "Дървесният гълъб" е най-големият гълъб в Европа, наричан още в някои региони "дървесен гълъб".

Морфологично Скалният гълъб има набито тяло, тесни, заострени крила, малка, кръгла глава и къса, тънка купюра. Като цяло оперението му е синкаво сиво, по-бледо на гърба и със зелени и лилави тонове на врата. Крупата е бяла, крилата имат две черни ленти, които се забелязват, особено по време на полет. Погледнати отдолу, ясно виждаме белите аксили. Главата, гърдите и коремът са по-тъмносинкавосиви в тон от задните пера. Сметката е сива с бяла основа. Краката и ходилата са червени, а ирисът е червеникаво оранжев с жълт вътрешен очен пръстен. Мъжкият изглежда малко по-голям от женския.