Розови скорци на полуостров Керч, Пантикапей
Розови скорци

Полуостров Керч е място, където любителите на рядкостите ги намират в изобилие. На територията на природния резерват Опукски орнитолозите наблюдават розови скорци. Тази птица в района на Керч гнезди само на Опука и е вписана в Червената книга. Отстрани ятото розови скорци прилича на огромен розов облак. Сред някои учени розовите скорци са известни като пернати номади заради начина си на живот.
Ята скорци следват общ вид скакалци - това е основната им диета. Розов скорец трябва да изяде до 200 грама скакалци за един ден, за да поддържа живота. Това количество е 2,5 грама на птица. Учените са изчислили, че колония от розови скорци може да убие около 100 тона насекоми за един месец.

Розовият скорец е най-близкият роднина на обикновения скорец. Места за гнездене - Централна Азия, Югоизточна Европа, Кавказ и Южен Сибир. Външно пернатият номад е малка птица с дължина 19-22 сантиметра. Размахът на крилата, като правило, не надвишава 14 сантиметра, тегло - до 100 грама. Оперението е оцветено в черно с лилав метален блясък по главата, шията и горната част на гърдите. Летните пера са черно-кафяви със зеленикаво-лилав оттенък. Долната страна на гърдите, корема, гърба и отстрани са пастелно розови. Отлична характеристика на розовия скорец е кичурът на продълговати пера при мъжете.