Рисковите и жизненоважни нужди на ленивца
Зоология. Бозайникът се спуска от дървото си около веднъж седмично, за да се изправи, с цената на изтощителна и много опасна церемония.

Публикувано на 17 февруари 2014 г. в 16:14 ч. - Актуализирано на 20 февруари 2014 г. в 10:02 ч.
Време за четене 2 мин.
- Споделяне
- Споделянето е деактивирано Споделянето е деактивирано
- Споделянето е деактивирано Изпращане по имейл
- Споделянето е деактивирано Споделянето е деактивирано
- Споделянето е деактивирано Споделянето е деактивирано
Статия, запазена за абонати
Една от особеностите на трипръстите ленивци (или царевица) - анатомично и екологично различен вид от двупръстите unaus - отдавна озадачава специалистите. Защо, вместо да се освободят от върха на балдахина, те се спускат от дървото си около веднъж седмично, за да дефекират, с цената на церемония, която е изтощителна (8% от дневните енергийни разходи) и много опасна (хищничество в почвата е причината за една на две смъртни случаи на ленивци)? Еколог и асистент в Университета на Уисконсин в Мадисън (САЩ), Джонатан Н. Паули вярва, че тристранната мутуалистична връзка между ленивци и негови другари, молци и зелени водорасли, е ключът към загадката.
Джонатан Паули подозира, че поведението на ай, предвид ограниченията на неговата високоспециализирана фолиорна диета, е продиктувано от стремежа към хранителна полза. И трябваше да мобилизира общността на живите същества, изграждащи екосистемата на козината му: гъби, които ядат детрит, зелени водорасли, растящи благодарение на особената структура на космите, които задържат вода, и пеперуди от семейство пиралиди, които се възползват от експедицията до тоалетната на животното, за да снасят яйцата им във фекалиите (гъсеници, копрофаги, ще дадат на възрастни, които ще направят повторна колонизация на козината, от която идват).