Поведение и начин на живот на златката - НАБУ
Поведение и начин на живот
Златоглавките са изключително общителни. Намирането на храна и съня са често срещани задачи за тях. Златоглавките не защитават големи територии, а само непосредствената близост до гнездото. За разлика от това те споделят действителните зони за хранене със своите съседи златоглавки.

Рой от златинки - Снимка: Петер Кюн
Млада златка (Goldfinch) - Снимка: Кристоф Монинг
Златоглавките са дневни птици и живеят на групи през по-голямата част от годината.
В допълнение към ярко оцветеното оперение, златките са особено забележими със своето оживено, неспокойно поведение. Отделни животни в отряда често могат да бъдат наблюдавани, докато летят от фуражно растение до фуражно растение. Още през лятото групи от млади птици и семейства образуват рояци: през деня търсят храна заедно, вечер формират спящи общности.
Пълно усилие за ухажване
Златоглавките достигат полова зрялост в края на първата година от живота и водят моногамен сезонен брак със средно две годишни отводки. В зависимост от метеорологичните условия мъжкият започва песен за ухажване през февруари или март. По време на ухажването господството постепенно преминава от мъжкия към женския - той определя кога е подходящият момент за действителния ритуал на чифтосване. Мъжкият позволява да пее с кокили крака и храни женската. Ако неговият „избраник“ постави опашката й, тя е готова да създаде семейство. Чифтосването се извършва по няколко пъти на ден, докато съединителят завърши. Размножителният сезон е между края на март и юли.
Разхлабени размножителни колонии
Goldfinch (Goldfinch) - Снимка: Франк Дерер
За разлика от много други пойни птици, златинките не защитават големи територии, а само непосредствената гнездова среда за семейството си. Територията на златката се използва само за чифтосване и за необезпокоявано пило и младо отглеждане. Действителните зони за хранене, от друга страна, се споделят със съседите на златоглавките. Това може да доведе до образуването на малки размножителни колонии със средно три до пет двойки. От време на време има няколко гнезда на едно голямо дърво. По време на създаването на тези територии членовете на гнездовата група се опознават акустично.
Размисълът е бизнес на жената
Златоглавките предпочитат места за гнездене високо в върха на дървото. След като бъде намерено подходящо място, женската започва да изгражда гнездото около средата на април. Малкото гнездо с форма на купа се изгражда само за четири до шест дни във вилици на клони или на краища на клони. Новата златка се състои от фини стъбла, дръжки, малки корени, зелен мъх и други растителни влакна и е добре подплатена отвътре. Общо женската снася около пет бели, леко червено-кафяви петнисти яйца. Женската се инкубира в продължение на 12 до 14 дни след отлагането на третото яйце и мъжът се грижи за това време.
Грижовни златки
Младите птици, родени слепи и голи, първоначално са напълно зависими от грижите на родителите си: докато мъжкият набавя храната за семейството, женската затопля и храни потомството. След около две седмици малките напускат гнездото, но остават да седят в клоните. Там възрастните птици продължават да се грижат за тях, докато не могат да се хранят сами на три седмици и са независими на четири седмици. Женската златка започва да изгражда ново гнездо за второто годишно пило, докато отглежда малките си. Приветливите, цветни чинки могат да живеят до 12 години, но средната възраст на дивите животни е много по-ниска.
Вегетарианец на пълен работен ден
Златоглавките предпочитат да ядат полузрели или узрели семена от многогодишни трайни насаждения, треви и дървета. Менюто на цветните чинки се променя през годината. Ако семената на дърветата се консумират предимно през зимата, златките се хранят предимно със семена от семейство маргаритки по време на размножителния сезон. Докато много други птици, които се хранят със зърно, преминават към насекоми, за да отглеждат малките си, златогладите прехранват потомството си предимно с растителни семена. Много рядко ядат животинска храна като листни въшки, която умело събират от растенията. По-късно през годината златките предпочитат да се хранят с различни видове магарешки бодил.
Нахранване в групи
В търсене на семена и насекоми малките птици проявяват акробатични усилия: Те се навеждат далеч напред и дори могат да кълват, докато висят с главата надолу. С дългия си заострен клюн те могат да намерят дори и най-скритите семенни шушулки. За разлика от повечето други местни пойни птици, златките живеят на групи през цялата година - също по време на размножителния сезон - и отиват да търсят храна заедно. През зимата няколко групи се обединяват, за да образуват по-големи рояци и често се смесват с кръвни линии, жирафи и оранжерии.
Повече за златката
НАБУ и LBV обявиха златката за „птица на годината 2016“. С него прогресивната структурна загуба в нашия културен пейзаж трябва да бъде фокусирана. Той е посланик за повече биологично разнообразие и цвят в селскостопанските и жилищните райони. Още →
Златоглавката има поразително цветно оперение и е една от най-цветните пойни птици. Червена маска за лице блести върху иначе бялата и черна цветна глава. Силно чуруликане също се забелязва. Златоглавката дължи немското си име на този „стиглит“. Още →
Черешката не е много придирчив към местообитанието си: основното е, че има подходящо място за размножаване и достатъчно храна. С течение на времето той бил привлечен от гората към населените места. Но независимо от това дали град или държава - златката обича нещата цветни и разнообразни. Още →
Черешката е едновременно член и съименник от рода Carduelis, на английски "подобен на златката". Включва 33 вида по целия свят, осем от които също живеят в Германия. Сред местните роднини най-често се срещат сискини, каишки и зеленика. Още →
За нашата птица на годината става тясно. Защото все по-малко площи земя в Германия остават недокоснати: угарите стават жертва на селскостопанската политика или се бетонират в градовете. Това ограбва златката от местообитанието и води до пресъхване на източниците на храна. Още →
Загубата на угарни земеделски земи е най-голямата заплаха за златото. Следователно е необходима реформа на селскостопанската политика. Но също така в жилищните райони и частните градини трябва да се преосмисли, защото златката се нуждае от повече диви райони, за да живее. Още →
NABU и LBV участват в различни проекти за защита на златото. Регионалната асоциация Хамбург например съветва компании, които искат да проектират помещенията си по естествен начин. Но частните лица също могат да поемат отговорност и да създават или поддържат „диви зони“, за да защитят златото. Още →
Има и много информативни и полезни материали за птицата на годината 2016, златоглавката. От брошури до стикери - тук ще намерите общ преглед на материалите, свързани със златката. Още →