Погребение (Имперски орел), есе, ИРКИПЕДИЯ - портал на региона на знания и новини в Иркутск

„Погребение (императорско.“) В енциклопедията:

портал

иркипедия

Могилник [1] ​​(лат. Aquila heliaca) Е орел, голяма хищна птица от семейство Ястребови. Гнезди в степната и горскостепната зона на Евразия на изток до езерото Байкал и централните райони на Китай. Обитава открити пространства с горски острови или свободно стоящи високи дървета. Той ловува средно голям дивеч - земни катерици, гербили, мармоти, малки зайци, някои малки птици.

Популацията от Иберийския полуостров, която преди това традиционно се считаше за един от подвидовете на гробището, понастоящем обикновено се отличава като независим вид от испанското гробище (Aquila adalberti). [2] Прилича на златен орел, различаващ се от него по по-малки размери, по-тъмен общ цвят на оперението и светла, жълтеникава глава.

В началото на 19 век гробището в Русия е наречено просто „орел“. Името „гробище“, според руския писател и орнитолог Л.Л. Най-вероятно Семаго се появява по-късно, когато местните натуралисти изследват природата на района на Аралско море и други региони на Казахстан и често срещат този орел, седнал на дървета близо до каменни или кирпичени мавзолеи. Името е здраво закрепено в птицата, въпреки че през последните години някои експерти се застъпват за даването на вида с по-благозвучно име - например слънчевия или императорски орел (първият е превод на научното латинско име, вторият се използва в много европейски езици). [3]

Външен вид

Голяма граблива птица с дълги, широки крила и доста дълга, права опашка. Дължина 72-84 см, размах на крилата 180-215 см, тегло 2,4-4,5 кг. [4] Най-често гробището се сравнява със златния орел, тъй като и двете птици са тясно свързани и сходни помежду си, а ареалите им се припокриват. Гробнището е малко по-малко, има по-къса и по-тясна опашка (опашката на златния орел е с клиновидна форма, раздута), а тъмнокафявото, почти черно оперение на по-голямата част от тялото обикновено е по-тъмно от това на златен орел. Ако обаче последният има удължени пера по врата, ръждиво-жълти, то на гробището те са забележимо по-леки - слама. Освен това по раменете често могат да се развият бели петна - „пагони“.

При възрастните птици от двата пола, основните полетни пера са черни отгоре, отдолу тъмнокафяви с размазан сив райест модел върху основите на вътрешните мрежи. Вторичните са тъмнокафяви отгоре, от сивокафяви до чернокафяви отдолу, също с мека ивица. Покритията на крилата отдолу на фона на летните пера изглеждат много по-тъмни, кафеникаво-черни. Опашката е с мраморен модел, който съчетава черни и сиви тонове. Окончателното облекло за възрастни се придобива от гробищата само на възраст 6-7 години. [5] Едногодишните птици са много светли - предимно светли пухкави с тъмни надлъжни стрии и тъмнокафяви летящи пера. През следващите години оперението потъмнява все повече и повече, докато охра тонът изчезне напълно. Испанското гробище, в зависимост от класификацията, вид или подвид, се отличава с по-червеникаво и без ивици оперение при млади и полузрели птици и бяла граница по предния ръб на крилото при възрастни.

Очите са ядкокафяви или жълти или, при младите, сивкави, банкнотата е синкаво-рогова в основата и черна отгоре. Восък, цепката на устата и краката са жълти, ноктите са синкаво-черни [6] [5] [7] В полет перата в краищата на крилата са разтворени пръсти, полетът на птицата се издига, бавен.

Гласувайте

Доста гласовита птица, особено в сравнение с беркута и орел Кафир; най-шумен в началото на размножителния сезон. Гласът е по-дълбок и суров от този на беркута. Основният вик е бърза поредица от хрукащи звуци "крав-крав-крав ..." или "каав-каав-каав ...", обикновено състояща се от 8-10 срички и неясно напомняща кучешки лай. Този плач се чува ясно на разстояние 0,5-1 км. [8] След като е намерил на своя сайт чужд хищник, гробницата, седнала на гнездото, може да издаде мек предупредителен вик „ko-gok k.k.k“ или груб крякащ вик, напомнящ звуците на гарван . [7]

Разпространение

Област за гнездене

Рядка, малка птица. Гнезди в пустиня, степ, горска степ и по южния ръб на горската зона на Евразия от Австрия, Словакия и Сърбия на изток до долината Баргузин, средната част на платото Витим и долната долина Онон. [9] [10] Общото население на Европа е не повече от 950 двойки, повече от половината от тях, от 430 до 680 двойки (данни от 2001 г.) гнездят в югозападната част на Русия. Повече от десет двойки са регистрирани в България, Унгария, Грузия, Македония, Словакия и Украйна и само няколко гнездят в редица страни от Централна и Източна Европа. [9] В Азия извън Русия се размножава в Мала Азия и Централна Азия, Закавказието, Казахстан, Иран, вероятно Афганистан, северозападна Индия и Северна Монголия. [десет]

В европейската част на Русия гнезди на юг от долините на реките Воронеж (Липецка област), Цна (Тамбовска област), Пяна (Нижни Новгородска област), долното течение на Сура (Чувашия), Казанска област, южния край на Пермска област и южната част Област Свердловск. На изток северната граница на ареала преминава през Северен Казахстан, като отново се връща към Русия в южната част на Централен Сибир, където обитава степните и горскостепните райони на Красноярската територия на изток до северните отроги на Саян, южно от регионите Ачинск и Красноярск. Най-източните, изолирани места за гнездене са отбелязани в района на Байкал (район Усть-Орда Бурят и прилежащите територии на Иркутска област и Бурятия) и Забайкалия (Даурия). [11] [3]

Миграции

Среда на живот

Първоначално птица с изключително равнинни пейзажи, в много райони, в резултат на преследване и обработване на земи, тя беше принудена да влезе в планините - места, по-характерни за по-голям златен орел. [12] Основните гнездови местообитания са степи, горскостепни, полупустинни, но не напълно отворени, като степния орел, но с отделени високи дървета или горски островчета. В Централна и Източна Европа гнезди в планински гори в близост до открити пространства на надморска височина от 1000 м, както и в степни и селскостопански райони с наличие на високи дървета или кули за пренос на енергия. [12] В басейните на Днепър и Дон обитава горски ръбове, стари просеки и изгаряния. [11] В Кавказ и Поволжието се заселва в степни и полупустинни пейзажи, както и в гори, където предпочита места с нисък релеф - речни долини, дерета, котловини. По-източните популации избират традиционни горскостепни, степни и полупустинни пейзажи с дървесна растителност, понякога използвани в земеделието. На местата за зимуване той избира подобни биотопи, но повече свързани с водни тела. [11] [12]