Песен на славея и местообитание на застрашената птица

Славей - в движение като самотна прелетна птица

22.03.2016, 14:20 | aw (CF)

местообитание

Славеят: Това е един от мигрантите на дълги разстояния, които зимуват на юг от екватора в тропическа Африка. (Източник: VictorTyakht/Thinkstock от Getty-Images)

  • разделям
  • Фиксиране
  • Отпечатване в Twitter
  • По пощата
  • редакция

Царица на нощта - така наричат ​​славея нейните почитатели. Тя дължи прякора си на изключителните си певчески умения, с които радва публиката в меките летни нощи. За съжаление появите им в тази страна стават все по-редки, тъй като местообитанието на мигриращата птица става оскъдно.

Популярни местни видове птици
Фотосерия със 17 снимки

Славей в профил: характеристики на прелетната птица

Славеят е един от мигрантите на дълги разстояния, които зимуват на юг от екватора в тропическа Африка. Тя тръгва на път вече в средата на август и обикновено съвсем сама, лети над Алпите, Средиземно море и Сахара и накрая пристига в зимните си квартири в Кения, Сомалия или Сенегал.

Славеят принадлежи към семейство млечници и обикновено е висок около 16 до 17 сантиметра. От горната страна оперението им има червеникавокафяв оттенък, докато долната страна е бяла до сиво-кафява. Опашката обикновено е заоблена и има кафеникаво червен цвят.

Славеят се характеризира със своето движение на земята: там той скача напред, като постоянно повдига опашката си нагоре и надолу.

Славей: пее с красив глас

Славеят е известен със своя необикновен глас: птицата може да овладее до 160 различни вида строфи. Дългите подсвиркващи строфи звучат ясно и често се възприемат като замислени и жалбиви. Между другото: славеят не може да се чува само през нощта.

Начин на живот на славея

Славеят се храни предимно с насекоми, паяци, земни червеи, а в края на лятото и с горски плодове. Мигриращата птица обикновено изгражда гнездото си на скрити места и излюпва своите четири до шест яйца в рамките на около две седмици. След още две седмици малките могат да напуснат гнездото.

Славеят предпочита местообитанието си в светли широколистни гори, паркове или пейзажи от жив плет със слой от паднали листа. Въпреки песента му не е лесно да се открие: славеят има склонност да живее тайно в храстите.

  • Екстремен поход:Защо прелетните птици не останат на юг?
  • Прелетни птици:История на изследванията на миграцията на птици
  • Място за размножаване:Гнездо - подходящият дом за всяка птица
  • Природен резерват:Хранене на птици през зимата - как да направите звънец за хранене
  • Птичи гласове:Певчески млечница - упорита певица и прелетна птица

Опасност и защита

Тъй като славеят, подобно на много други местни видове птици, е загубил традиционните места за размножаване, той вече е станал много рядък в някои райони, според Naturschutzbund (NABU). Техните естествени местообитания, като широколистни и крайречни гори, до голяма степен са изчезнали и са заменени от иглолистна дървесина. Тук влизат мерките за защита на мигриращата птица: Важно е да се запазят широколистните гори и да се запази подрастът, включително падналите листа в парковете и гробищата.