Пантера на; любовни характеристики, местообитание и популация

любовни

ПАНТЕР НА ЛЮБОВТА

КЛАСИФИКАЦИЯ

ПАНТЕР НА ЛЮБОВТА

Дълголетие: 12 години

Разрез: между 1,90 м с опашката (красива козина го предпазва от суровата зима в региона: косата му се удължава от 2,5 см през лятото до 7 см през зимата.)

Тегло: 48 кг.

ПАНТЕР НА ЛЮБОВТА

Амурският леопард се различава от другите подвидове с дебела петниста козина за разлика от всеки друг. Палтата на пантерите в басейна на река Амур, планините в североизточен Китай и Корейския полуостров са в кремав цвят, особено през зимата. Фланговите розетки са 5 см × 5 см, те са дебели и добре разположени, кръговете са дебели и по-тъмни в центъра.

Козината им е мека, а козината им е дълга и дебела. Дължината на косата на гърба варира от 20-25 мм през лятото и до 50 мм през зимата. Зимните им палта варират от светложълто до червеникаво жълто, оцветено със злато. Лятното им палто е по-лъскаво, а розетите са с по-ярък цвят. Амурските пантери са доста малки, мъжките с размери между 107 и 136 см, с дължина на опашката от 82 до 90 см и височина от 64 до 78 см. Тежат между 32,2 и 48 кг, а женските между 25 и 42,5 кг.

Среда на живот

Херман Шлегел е първият изследовател, който открива тези животни през 1857 г. След това те обхващат голяма територия от около 3000 km2, включително границата между Китай и Северна Корея.

Амурските пантери са живели в североизточна Азия, вероятно на юг до Пекин и Корейския полуостров. През 50-те години разпространението им в Русия беше ограничено до крайния юг на Усурийския регион. Те са наблюдавани на 50 км северно от Владивосток и в природния резерват Кедровая подложка (fr). Амурските пантери живеят в планински райони. Те се намират там, където живеят елените Sika и където се практикува отглеждане на елени. През зимата те се задържат на скалисти склонове без сняг.

През 70-те години руското население се фрагментира на три отделни малки популации. В началото на следващия век остава само населението на югозападно Приморие, където заема площ от около 3000 km2 по границата между Китай и Северна Корея.

През 2009 г. единственият официален уебсайт на Северна Корея съобщи, че в природния резерват Myohyangsan в окръг Hyangsan има няколко леопарда. Това е може би най-южното население.

В Китай няколко амурски пантери са заснети от капани на камерите във Вангцин и Хунчун, източно от провинция Дзилин, Китай

След 20 години територията на амурския леопард е била разделено на две. Според изследователите ще остане между 45 и 60 индивида в дивата природа. Понастоящем останалата част от населението, около 200 котки, се намира в зоопаркове по целия свят.

В дивата природа ще можете да го срещнете само в умерените гори наРуски Далечен Изток (Провинция Приморски край) и китайски, в Провинции Дзилин и Хейлундзян (където тези месоядни животни биха били само десет). Настоящото му местообитание обхваща приблизително 5000 km². Изглежда, че с годините животните се движат все повече на север.

Екология и поведение

Амурските пантери са изключително консервативни по отношение на избора си на територия. Територията на индивида обикновено се намира в речен басейн и се простира до естествените топографски граници на района. Териториите на две индивиди понякога могат да се припокриват леко. В зависимост от пола, възрастта и размера на семейството може да се измери територията на индивида между 5000 и 30 000 ха. Те могат да поемат по едни и същи пътища, същите миграционни пътища и понякога да почиват на едни и същи места. Там, където дивите животни са в изобилие, леопардите живеят там постоянно или мигрират вертикално, следвайки стада копитни животни и избягвайки сняг. В района на Усури основната им плячка са сърни, елени Sika, манджурски лосове, мускус, лосове и диви свине. Хранят се по-рядко със зайци, язовци, птици и мишки. В природния резерват Кедровая пад сърните са основната им плячка през цялата година, но също така ловуват млади азиатски черни мечки на възраст под две години.

Поведение на амурската пантера

Животното е самотно извън размножителния период, но поради своята рядкост малко се знае за поведението му. Той ловува по здрач или призори. Роклята му позволява да премине незабелязано сред растителността и да се доближи достатъчно до жертвата си, за да се нахвърли върху нея с няколко скока. Пантерата е устойчива на липса на вода. Наистина, по време на суша тя може да оцелее, пиейки само на всеки два или три дни. Дивото животно споделя територията си със сибирския тигър, но разликите в ловните техники, плячката и темпото на дейност им позволяват да съжителстват, без да има твърде много конфронтации, които пантерата не би спечелила.

Размножаване

Нищо не отличава амурската пантера от другите пантери в развъдната област. Любовните пантери са полово зрели между 2 и 3 години и може да се размножава до 10-15 годишна възраст. Топлината продължава между 12 и 18 дни, а в изключителни случаи и до 25 дни. Гестацията продължава между 90 и 105 дни. При раждането малките тежат между 500 и 700 грама, отварят очи на 7-10-ия ден и започват да пълзят на 12-15-ия ден. Те излизат от бърлогата си през втория месец и след това започват да ядат месо. В същото време те продължават да се хранят с мляко в продължение на пет или шест месеца. Младите обикновено остават при майка си, докато тя отново не е в топлина. До 70-те години на 20-ти век малките (две до три) са били забелязвани в природния резерват Кедровая пад, Приморски край и североизточен Китай, обикновено между март и май. В плен някои индивиди са доживели до 21 години.

Проучванията потвърждават, че младите хора могат да останат при майките си две години. В природния резерват Кедровая подложка вече е забелязано, че малките от две различни котила остават едновременно с майка си.

Възпроизвеждане на амурската пантера

За разлика от екваториалните региони, размножителният период не се простира през годината, а е ограничен до месеците януари и февруари. Тъй като бременността продължава около три месеца, малките се раждат през пролетта, което позволява на майката да им осигури препитание след кърмене и да ги научи на основите на ловните техники. Бебетата се раждат слепи в бърлогата или приюта, който майка им намира, и те започват да виждат след шест до десет дни. Козината им обикновено е по-дълга и по-дебела от тази на прародителя им, за да ги предпази от студената зима. Освен това има по-скучен, леко сивкав цвят, което им позволява да се слее по-добре с околната среда и да избягат от потенциалните хищници. Младите са независими около 1 година, но остават с майка си между осемнадесет и двадесет и четири месеца.