От биохимия - това; ABC на стероиди

От биохимията - ABC на стероидите

Срещаме стероиди в храните и продуктите за грижа за кожата, във фармацевтичните продукти и не на последно място в нашето тяло. Освен всичко друго, те оказват влияние върху сърцето и кръвообращението, липидния метаболизъм, сексуалността и тена на кожата.

Стероидите са група вещества, които се характеризират с характерна молекулярна структура. Типичен представител е холестеролът:

жлъчни киселини

Основната връзка от 4 въглеродни пръстена, рамката "sterane", даде името на стероидите. Отделните представители имат различни странични вериги и функционални групи.

Например, холестеролът има хидроксилна група, която придава иначе на базата на въглеводороди и по този начин мастноразтворимо вещество слаби хидрофилни свойства. Това допринася за водопоглъщащата способност на вълнения восък (Adeps lanae), в който се съдържа. Ланолинът е наименованието на смес от вълнен восък (65g), парафиново масло (15g) и вода (20g) и общ компонент на W/O емулсии във фармацевтичните мазила за кожата. В козметиката вълненият восък и ланолинът са синоними. Холестеролът има много добър защитен ефект върху кожата и е част от естествената бариера на кожата.
Замърсяването на вълнения восък, например пестициди, може до голяма степен да бъде изключено с високите стандарти за качество, които преобладават днес. Следователно отделните алергични реакции са сравнително редки и са ограничени до алкохол от вълнен восък или антиоксиданти като бутилиран хидрокситолуен (BHT), добавени след почистване.

Растителни и животински стерили

Растителните стероли (фитостероли), които могат да заместят животинския холестерол в кожните кремове, са структурно свързани с холестерола. Това обяснява особено добрите свойства за грижа на маслото от авокадо, при което фитостеролите са много в изобилие. Физическият биосинтез на холестерол се осъществява от активирана оцетна киселина (ацетил-КоА) чрез терпени гераниол (монотерпен), фарнезол (сесквитерпен) и сквален (тритерпен). Скваленът е важен мастен компонент на човешкия себум и се превръща в ланостерол. Подобно на холестерола, чийто предшественик е, ланостеролът също се съдържа във вълнения восък и има подобни емулгиращи свойства в кремовете.
Холестеролът е централен синтетичен градивен елемент в човешкия организъм. Той се транспортира в кръвния поток от липопротеини, основните компоненти на които са протеини и фосфатидилхолин. Погълнатият с храната холестерол се транспортира от тънките черва през лимфата в кръвоносните съдове с помощта на така наречените хиломикрони, които могат да се разглеждат като малки капчици, подобни на емулсия. Важен метаболитен продукт на холестерола е прегненолон, прогестин (лутеален хормон), от който освен всичко друго се произвеждат жлъчни киселини и стероидни хормони.

Жлъчните киселини се произвеждат в черния дроб и като част от жлъчката позволяват смилането на хранителните мазнини. В допълнение към предимно холевата киселина се срещат дезоксихолевата киселина и някои други жлъчни киселини. Те са амидично свързани с аминокиселините таурин и глицин, от които в случай на холова киселина се получават таурохолова киселина и гликохолова киселина. Поради своя емулгиращ ефект, те улесняват атаката на ензимите, разделящи мазнините. Напоследък жлъчните киселини се намират все повече в козметиката като физиологични компоненти. Там те действат като анионни емулгатори за мастни вещества и могат също така да поддържат ламеларни структури. Комбинация от жлъчни киселини с фосфатидилхолин е описана през 90-те години за производството на липозоми. Целта на тези липозомни препарати беше, наред с други неща, профилактиката на алергични реакции и лечението на сухота в очите.

Лутеалният хормон прогестерон, образуван от прегненолон, е изходният материал за андрогени като тестостерон, както и за естрогените естрон и естрадиол. Промените в баланса на тези хормони са особено забележими в тена на кожата по време на пубертета, женския цикъл и менопаузата. 1.2)
За разлика от андрогените, естрогените съдържат ароматен пръстен. Това придава на хидроксилната група на пръстена фенолен характер. Това е фонът на тяхното структурно сходство с растителните изофлавони (полифеноли), които са известни още като фитохормони. Те показват слаби естрогенни ефекти. Фитохормоните от соя и червена детелина се използват предимно в препарати против стареене и продукти за грижа за дефектна кожа. 3) Класът на веществото е описан подробно в Cosmetic Practice 2006 (1), 13-15. За разлика от фитохормоните, стероидните хормони и екстрактите, които ги съдържат, са изрично забранени в козметиката в рамките на ЕС.

Биосинтезата на кортизол (хидрокортизон) протича в надбъбречната кора:

Витамин D 3 (холекалциферол)

Витамин D 3 си струва да се спомене във връзка със стероидите, тъй като се образува от предшественик на холестерола, 7-дехидрохолестерол. 7-дехидрохолестеролът се намира в слоя spinosum и stratum basale на кожата и се превръща във витамин D 3 под въздействието на UVB светлина. Един от 4-те стероидни пръстена се отваря. Витаминът се абсорбира и чрез храната. Това е толкова по-важно, колкото по-малко кожата е изложена на слънчева светлина и колкото повече слънцезащитни средства се използват. Основен източник на витамин е консумацията на риба, особено риба с високо съдържание на мазнини като херинга, сьомга и скумрия.

Д-р Ханс Лаутеншлагер

  1. Cosmetics International 2009 (10), 20-23
  2. Cosmetics International Best Ager 2009, 26-28
  3. Козметична практика 2006 (1), 13-15
  4. Форум за красота 2009 (12), 40-47
  5. Козметична практика 2009 (4), 12-15

Публикувано в
Козметична практика
2010 (1), 10-13