Определение за златен чакал - Canus aureus Futura Planet

чакал

Златен чакал (Линей 1758) - Canis aureus

  • Поръчка: Месоядни
  • Под ред: Caniformia
  • Семейство: Canidae
  • Мил: Canis
  • Разрез: 0,70 до 0,85 м (височина в холката 0,50 м - дължина на опашката 0,25 м)
  • Тегло: 7 до 14 кг
  • Дълголетие: 10 до 15 години

Състояние на запазване по IUCN: LC Най-малкото безпокойство

Описание на златния чакал

Общият вид на златния чакал напомня на този на вълка, но се отличава с по-малък размер и по-къси крака. Козината е груба и къса, обикновено сламеножълта или кафява на цвят, но цветът може да варира в зависимост от региона и сезона. Някои екземпляри могат да имат сребриста козина в горната част, но тази характеристика изглежда уникална за индивидите, живеещи в планински райони.

Местообитание на златен чакал

Златният чакал е обитател на степи и полупустинни гористи места с гъсти и непроницаеми храсти. Среща се от Южна Европа в Италия до Кавказ до Индия и в саваните на Африка до 3000 метра надморска височина. Той често посещава покрайнините на южноевропейските градове.

Поведение на златен чакал

Златният чакал обикновено живее сам или по двойки (след това е верен за цял живот), но също и в малки семейни групи с наближаването на зимата. Това е животно, което маркира и защитава своята територия, която обхваща площ от около 2,5 km². Натрапниците са нападнати и изгонени. Противно на общоприетото схващане, кучето е отличен ловец, който управлява жертвата си до изтощение. След това разкъсва сухожилията му, за да не му позволи да избяга, и го изкормява. Подобно на много други кучешки зъби, той практикува мулотаж, който е техниката на лов на дребни гризачи, специфична за членовете на това семейство. Животното скача вертикално, за да се опита да кацне върху плячката си. Обикновено заема подземна бърлога, вече изкопана от друго животно или в сърцето на гъст храст. Много организиран, той маркира своята територия със забележителности, обозначаващи зоните, посветени на миене, игра или отдих.