Описание на заек, място на живот, храна, размножаване на зайци

Физическо описание
Заекът е малък бозайник от семейство Leporidae, точно като братовчед му заек. Козината му може да бъде червена, кафяво-сива или бяла в зависимост от вида и сезона. Ушите му са по-дълги от главата и са черни в краищата. Това е доста леко животно, което тежи само 1 до 7 кг, за дължина приблизително 38 до 70 cm. Има 4 крака, като задните са по-дълги от предните.
Мястото му на живот
Заекът се среща в Африка, Америка, Азия и Европа. Живее в полетата, в равнините, по хълмовете, в реките и в планините, където изкопава гнездото си (наречено подслон) на земята.
Неговата диета
Заекът се храни с растения, семена, корени, растения, зеленчуци, билки, градински цветя, гъби и др. Понякога, когато храната е оскъдна, тя атакува кората на младите дървета.