Описание на породите, цветове на порове с имената на снимката
Да предположим, че сте решили избора на домашен любимец и в апартамента се е настанило красиво пухкаво животно. Ставането на собственик на пор е интересно и отговорно занимание. Какво в общи линии знаете за тези животни? Можете ли да си представите цветовете на поровете в природата? Или може би са попитали как изглежда див черен пор и какви породи от тези животни живеят в нашите гори и степи? Ако се интересувате от тази информация, нека я разберем.

Степен пор - обитател на Евразия и Северна Америка
основни характеристики
Порът или порът е хищник от бозайник, който принадлежи към семейството на невестулките. Норка, невестулка и хермелин също са изброени тук. Биолозите разграничават три природни вида и един опитомен.
Географски, породите бяха разделени, както следва:
- В Евразия и Северна Америка има три вида порове - степни, черноноги и горски.
- В Русия и Украйна има два вида. Това е горски (черен) пор и степ (лек).
- Опитомени видове - фуро или пор, широко разпространени навсякъде.
Всички породи се считат за малки животни. В естественото си местообитание възрастните мъже могат да имат дължина на тялото не повече от 60 см, а женските около 40 см. Опашката на животните може да бъде дълга до 20 см.

Горският пор, както подсказва името, предпочита да се заселва в гористи местности
Степен пор
Това са нощни хищници, които с право се считат за най-големите от цялото семейство. Дължината на тялото им може да достигне 60 см. Средното тегло на животното е 0,6 кг. На външен вид животното се различава от горския си колега. Степният полет има козина с високо оскъдна коса със светъл цвят. Под него се вижда ясно плътна светлинна подложка. Лапите и върхът на опашката може да са тъмни, муцуната също има тъмни петна и изглежда като маска.
Животното има висока плодовитост. Жена може да има до 18 бебета в едно котило, но това е рядък максимум и средно - 10 кученца.
Бременността продължава малко повече от месец и половина. Новороденото малко дете тежи не повече от десет грама, но бързо расте. Още на осмата седмица от живота младите животни са в състояние да ловуват.

Степният пор е много плодороден
Черен крак
Второто име на този вид е американският пор. За съжаление тези животни постепенно изчезват. От 1967 г. те са включени в Червената книга.
Чернокраките порове са много по-малки по размер от степните порове. Дължината на тялото му е не повече от 45 см, а опашката е 15 см. Възрастно животно тежи около 0,3 кг. Тялото му е клекнало, а краката са много къси. Животинчетата са много сладки. Козината им не е еднородна по цвят. Основата на косата е бяла, а краят е тъмнокафяв, почти черен. Тази комбинация създава впечатлението, че животното е с жълтеникаво-кафяв цвят. Муцуната е боядисана под формата на карнавална маска.