Описание на петел, място на живот, храна, размножаване на петли

живот

Физическо описание

Петелът е птица от стопанския двор, която е част от Галинацея. Петелът е по-голям от кокошката. Освен това се отличава с яркочервен гребен, поставен на главата и по-развитите му мряни, с ножовете си (вид заострен нокът, разположен зад лапата му), с по-ярките цветове на оперението и с оперената опашка от пера. Краката имат 4 пръста. Тежи средно 5 кг и измерва приблизително 50 см.

Мястото му на живот

Петелът е доста често срещано животно на планетата. Интензивно се отглежда основно заради месото и яйцата си. Той е активен изключително през деня, поради което не може да оцелее в полярните области, тъй като там дните са твърде кратки. Обича да спи в тъмно пространство през нощта и на костур, за да бди над харема си.

Неговата диета

Петелът е всеяден и се храни на открито със семена, някои растения, но също така и насекоми или други малки животни, които открива чрез надраскване на земята (червеи, мравки, земноводни, гущери, дребни гризачи и др.)