Описание на крана, място на живот, храна, размножаване на кранове

Физическо описание
Кранът е част от семейство Gruidae, което има 2 рода и 15 вида. Това е голяма болотна птица, която е с дължина от 90 до 176 см и тегло между 3 и 7 кг. Цветът на оперението му варира според вида: той е изцяло бял при сибирския кран и главно сив при пясъчния кран. При някои видове, като пясъчни кранове и бролга кранове, възрастните индивиди имат червени петна, които по-младите нямат. Тя има дълъг клюн, както и дълги крака.
Мястото му на живот
Кранът живее в близост до блата и малки водоеми. Той присъства в Африка, Северна Америка, Азия, Северна Австралия и Европа. Когато се движат в миграционен полет, те образуват групи, които могат да достигнат няколко хиляди индивида.
Неговата диета
Кранът е всеяден и диетата му зависи от вида и периода. Някои се хранят предимно с раци, раци, охлюви и дребни риби, докато други предпочитат плодове, насекоми и дребни гризачи или по-растителна диета, базирана на грудки. По време на миграцията диетата му варира, за да се адаптира към това, което ще бъде по-лесно да се намери на мястото на миграцията.