Описание на белугата, място на живот, храна, размножаване на белуги

белугата

Физическо описание

Белугата има няколко други имена: бял делфин, бял кит или бяла морска свиня.
Това морско животно може да измерва дължина до 6 метра, като мъжкият е по-голям от женския. Клюнът му е къс, устата му широка; тялото му е цилиндрично и се стеснява в краищата, т.е. в муцуната и опашката. Той също е безкрил делфин. Тежи между 700 кг и 1,5 тона.
Белугата има най-развития сонар от всички китоподобни.

Мястото му на живот

Белугите живеят на групи или в открито море, или в крайбрежните райони, най-често в арктическите и субарктическите води. През лятото предпочитат плитка вода, а през зимата мигрират към студена вода: това е най-благоприятното време за чифтосване. Белугите се смесват лесно с връстниците си от същата възраст.

Неговата диета

Този морски бозайник яде риба (змиорка, мойва, треска, пикша, сьомга.), Ракообразни, октоподи и други морски дарове. Трябва само да се гмурне на няколко метра, за да намери храната си.