Невестулка биология, снимки, храна, разпространение, местообитание, поведение


Съдържание
1 -Описание на вида 5 - поведение 9 - Възраст и дълголетие 13- Защита
2 - Местоположение и популации 6 - Сетивата 10 - Динамика на населението 14 - Снимки
3 - Местообитание и околна среда 7 - Следи и отпечатъци 11- Естествени хищници 15 - Библиография
4 - Храна 8 - Репродуктивен цикъл 12 - Лов и капан 16 - Интернет връзки

1 - Физическо описание на вида и характеристиките

Невестулката (Mustela nivalis Linnй) е малък месояден бозайник, който принадлежи към семейство Mustelidae. Той е най-малкият европейски представител на това семейство и най-малкия хищник бозайник от Европа (размер 20см дълъг, тегло 100гр). Този Mustelid има къса опашка с еднороден цвят, изцяло червеникавокафява, което го отличава от всички дребни хищници (по-специално хермелина, който е по-голям и който има опашка в края, винаги черна във формата на четка. Черна. ).

невестулка

Думата невестулка идва от свиването на "красив малък звяр".

Морфология и анатомия

Невестулката е много малък бозайник с тънко и удължено тяло. Козината на тялото е отгоре кафяво, докато гърлото, гърдите и корема са бели или светло сиво, с a нередовна демаркационна линия (за разлика от хермелина). През цялата година роклята й е по-червена от лятната рокля на Hermine (която е напълно бяла през зимата).
В Северна Европа и във високите планини гръбната козина (червеникаво жълта) на Невестулката се изтънява малко през зимата и се превръща в „café au lait“.

Краката на невестулката са много къси, кафяви, с бяла долна страна. Ушите са къси, едва забележими.
Също така наблюдаваме a тъмно петно ​​по бузата.

Теглото варира много от един пол до друг:
Мъжкият обикновено е много по-големи от женските. Тялото му е с размери от 17 до 22 см (максимум 25 см), а опашката му също е по-дълга (50 до 65 мм), отколкото при женската. Средното тегло на мъжки е 110 g (между 60 и 170 g).
Женската е дълга от 16 до 19 см (понякога 20 см), с опашка от 40 до 55 мм. Средното тегло на женската е 60 g (между 35 и 90 g).
Следователно теглото на невестулка е такова само на три или четири сиви мишки.

Невестулката влиза без затруднения в дупка на полева полевка. Тя може да се промъкне през малка дупка 23 милиметра в диаметър, колкото. монета от 1 Ђ. (Женска минава през още по-малка дупка).

Класификация на Европейска невестулка
Mustela nivalis Лине
Европейска обща невестулка

3 - Местоположение и популации

Глобално географско разпределение

Невестулката се среща от Европа и Магреба до Сибир, Япония и Афганистан.
Той е въведен на няколко острова в Атлантическия океан и Средиземно море за борба с мишки.

Географско разпространение в Европа

Невестулката е особено често срещана в хеджирани площи. Обитава също горите и планините до горната граница на гората.
Тя е обща чрез цяла Франция (Включително Корсика), но по-рядко се среща на височина и в големи горски площи.
Във Валония невестулката се среща на цялата територия.

Той посещава краищата на гори, живи плетове, насипи, храсти, храсталаци, села и махали, планини и житни равнини, където изобилстват полевки. Територията му варира от няколко ара до 2 хектара.

Невестулката посещава както отворени, така и затворени равнини и планини. Може да се наблюдава в близост до жилища, по пътеки, покрай стени, жив плет и шубрак.

Броят на невестулките варира значително, но техните колебания изглежда следят отблизо еволюцията на броя на гризачите, с които той предпочита да се храни. Неговото присъствие е свързано с изобилието на плячката му. Някои хора са заседнал, други непостоянства.

3 - Местообитание и използване на околната среда

Невестулката може да се засели и да живее във всяка природна среда, с изключение на големи влажни зони. Следователно се намира горе-долу в всеки биотоп, подобно на хермелина (но за разлика от последния, той избягва мокри терени).
Невестулката редовно посещава горски ръбове, ливади, насипи, ръбове на канавки, живи плетове, храсти, четки, овощни градини, паркове, полета и гори. Може да се наблюдава в близост до села и ферми, в планини и равнини. Предпочита обработваеми площи, навсякъде, където има плячка за лов.

Малкият размер на невестулката му позволява да се плъзга в галериите на гризачи и да се настанява в дупките на малки гризачи, които е погълнал. В противен случай той установява своето gote под купчина камъни, в дупка в стена, в пън или между корените или в купа сено. Тортата е облицована с коса и пера.

Тя се установява според изобилието от гризачи и в зависимост от конкурентите и потенциалните му врагове.
Всички останали хищници (лисици, ястреби, ветрушки) се нуждаят от минимум естествени подслони (жив плет, храсти, насипи, бръмбари,.), За да се скрият, разглезят и размножат. От друга страна, невестулката може да оцелее в напълно безлюдни места, като големите житни равнини, точно там, където произвеждат най-страховитите рояци от полевки (пример за Хесбай в Белгия, Валония).

4 - Храна

Диета и хранително поведение

Размерът и морфологията на невестулката го правят a дребен хищник на гризачи. Наистина може да се прокрадне в най-тесните им галерии (3 до 4 см са достатъчни за това) и да погълне обитателите.
Следователно той почти изключително ловува малки гризачи, главно Полеви полевки, като ги гони в дупките им. Той може и по изключение да убие някои лагоморфи (млади зайци, уловени в гнездото или непосредствено след отбиването, Delattre, 1987) или малки птици (0 до 19% от наблюдаваните диети (Perrins, 1965; Dunn, 1977)). Специализираното му меню може понякога да се допълва от насекоми, безгръбначни (земни червеи), мекотели, земноводни или малки влечуги (гущери). Но малките гризачи неизменно са основната плячка на невестулката. Насекомоядните (бенки и кърлежи) се ядат рядко (Erlinge, 1975).