Морски бозайници 10 очарователни факта за китовете - спектър на науката

Морски бозайници: 10 очарователни факта за китовете

За повечето хора китовете вече не са огромен източник на протеини, които могат да се използват неограничено, а по-скоро нежни, умни морски гиганти. След векове на лов почти до ръба на изчезването, много видове са се възстановили до известна степен в популациите си. И освен някои коренни народи, само няколко държави ловуват животните в по-голям мащаб. Изследванията на китовете постигнаха бърз напредък през последните няколко десетилетия, но много въпроси остават без отговор. Защо китовете на Кювие се гмуркат толкова дълбоко? Защо китовете се заселват? Как синият кит захранва масивното си тяло? И кои видове заплашват да изчезнат скоро?

бозайници

Той е по-голям от кит убиец, но морските биолози го пренебрегват дълго време: едва през 2003 г. японски учени описват омурския кит (Balaenoptera omurai). Преди това екземпляри, убити от китоловци, се смятаха за незначителни представители на кита на Брайд. И тъй като е официално признат за отделен вид, изследванията на кита Омура са постигнали малък напредък, докато Салваторе Черчио от аквариума Нова Англия в Бостън и неговият екип не са открили и са успели да наблюдават популация за пръв път край северозападното крайбрежие на Мадагаскар. Според ДНК анализ китовете Омура имат сравнително ниско ниво на генетично разнообразие помежду си, така че те вероятно са доста редки. Изглежда, че животните предпочитат относително равни и топла водни зони на шелфа, поне регионално, където филтрират зоопланктон от водата. Китът Омура между другото не е изключително изключение: През последните няколко десетилетия бяха открити и описани някои нови видове китове - въпреки размерите си, те могат да бъдат пренебрегнати в необятната част на моретата или погрешно да бъдат причислени към известни видове. Друг пример е неописаният досега клюнов кит от Тихия океан, който японските китоловци наричат ​​гарвански кит заради тъмния му цвят.

Северният десен кит (Eubalaena glacialis) е един от най-редките големи китове на земята. Към днешна дата той практически не се е възстановил от лов, което драстично е намалило популацията от около 100 000 животни, които някога са наброявали около 100 000: само около 300 до 500 екземпляра все още плуват край северноамериканското крайбрежие на Атлантическия океан. Европейското население обаче вероятно е изчезнало. На английски видът се нарича още „десен кит“, защото тези животни са били правилните морски бозайници в началото на лов на китове. Те се движеха бавно близо до брега и затова бяха лесни за улавяне. В днешно време най-голямата опасност за тях е сблъсъкът с кораби. Сблъсъците през последните няколко десетилетия са причина за една трета от всички известни смъртни случаи от китове. Животните често също умират, защото се заплитат в редици и мрежи. Поради малката популация загубата на всеки отделен екземпляр е пречка за опазването на видовете.

През януари 2016 г. няколко кашалота заседнаха по германското и холандското крайбрежие, въпреки че според аутопсията бяха здрави - освен пластмасовите отпадъци в стомаха, които обаче не доведоха до незабавна смърт, според ветеринарните лекари. Животните вероятно са се загубили при миграцията си от Арктика на юг към Северно море, където не са могли да намерят достатъчно храна и в крайна сметка са се озовали в плиткия шелф на морето. По принцип такова блокиране може да се случи в целия свят. Причините за това все още не са напълно изяснени; Обсъждат се различни неща, като слънчеви бури, влияещи върху магнитната ориентация на животните, военни сонари, нарушаващи фатално комуникацията им, или болни специалисти, водещи ги до гибел. Хората често се опитват да помогнат на тези кашалоти обратно в морето, но за съжаление мнозинството умират на плажа. Дори може да стане трудно за спасителите - когато газовете от храносмилането надуват масивните тела. Защото понякога труповете експлодират, за което свидетелстват впечатляващи видеозаписи. Понякога мъртвите китове се взривяват превантивно.

Китовете рядко се разхождат в германските води. Понякога кашалотите се губят в Северно море, но след това скоро умират. Китовете на перки и минки също не са чести гости. А делфинът-бутилка живее в Северно море, но най-вече стои далеч от нашите брегове. Ситуацията е съвсем различна с обикновената свиня (Phocoena phocoena), която с малко късмет може да се наблюдава от плажа Sylt. Защото тук морските бозайници се размножават и отглеждат малките си. Общото население в нашия регион се оценява на между 15 000 и 50 000 животни, в зависимост от сезона. Следователно видът не е остро застрашен. Пристанищните морски свине обаче имат проблеми в Северно море: хващат се в риболовни мрежи и се счита, че са чувствителни към шум, така че бягат от засегнатите региони, когато са построени офшорни вятърни турбини.

По времето на това писане вероятно в Калифорнийския залив плуваха само 30 ваквити или калифорнийски морски свине. И тази бележка е важна, тъй като видът умира точно пред очите ни: почти всеки месец един от тези малки китове умира в една от риболовните мрежи, които се използват за незаконно дебнене на рибен вид, който също е застрашен от изчезване. Всяко противодействие, предприето до момента, като забрана за риболов или защитени зони, е неуспешно, тъй като местните закони не могат да бъдат приложени. Следователно последната надежда за морските биолози е смелият план да хванат останалите калифорнийски морски свине и да ги държат в затворено съоръжение - например затворен залив - където те могат да се размножават. Предполага се, че специално обучени делфини от афаласия ще издирят срамежливите ваквити и водят защитниците на правата на животните до тях. Този последен авариен пирон трябва да се използва през есента на 2017 г. Надяваме се, че не е късно дотогава.

Сред морските бозайници нарвалът (Monodon monoceros) се откроява поради една много специална характеристика: неговият извит, спираловиден бивен, който може да бъде дълъг до три метра и да излиза от горната устна. Биолозите дълго време озадачавали за какво е полезен. Служи ли като вторична сексуална характеристика, която трябва да убеди жените (които обикновено нямат бивник) в мъжки качества? Или съперниците го използват за борба със състезания? Чувствен орган ли е? Може би зъбът е малко от всичко. Кадри от дронове край бреговете на канадската територия Нунавут обаче показват, че той със сигурност служи на едно нещо: животните го използват, за да преодолеят потенциалната плячка. Кратко, назъбено движение припада жертвите на нарвала. По този начин те са по-лесни за улавяне.

Когато са напълно израснали, сините китове (Balaenoptera musculus) могат да достигнат дължина повече от 30 метра и тегло до 200 тона. Това ги прави най-големият животински вид, който някога е живял на земята. Това масивно тяло трябва да бъде хранено и гигантите го постигат почти изключително чрез консумация на малки организми: планктон, крил, рядко риба. Изчисленията стигат до огромната сума от 40 милиона ракообразни, които син кит изяжда на ден - еквивалент на около 3,5 тона фураж. Но как такова животно успява да погълне тези огромни количества? Във всеки случай отварянето на устата го спира рязко и силно, когато водата и храната се вливат. С всеки напредък широко отворената уста се пълни с маса вода, която съответства на около половината от телесното тегло на кита. След това филтрира хранителни вещества и ракообразни, докато течността се връща обратно в морето. Всичко това е много енергийно ефективно: китът консумира 90 пъти повече енергия за „хапка“, отколкото изразходва за самия процес на хранене и последващото ускоряване на тялото му. За да решат дали глътката изобщо си струва, сините китове, както и другите китове, имат високочувствителни сензори на устата си, с които измерват плътността на плячката във водата.

Разбира се, тъй като бозайниците, китовете и делфините трябва редовно да излизат на повърхността, за да си поемат дъх. Въпреки това някои видове дори се гмуркат във вечната тъмнина на дълбокото море, за да ловуват там. Най-известният пример за това са кашалотите, които ловят големи октоподи в безлеките простори - основната им храна. Според сегашните познания абсолютният рекорд за дълбоко гмуркане се държи от клюнатия кит на Cuvier (Ziphius cavirostris), който може да нарасне до седем метра височина и тегло до три тона. С помощта на сателитната система ARGOS, Грегъри Шор от изследователския колектив на Cascadia и колегите му откриха, че най-дългото регистрирано гмуркане е продължило повече от два часа, а най-дълбокото е достигнало дълбочина от почти три километра. Клюновите китове на Cuvier вероятно също плячкат на октоподи там, но малко се знае за видовете поради техния скрит начин на живот.

Боухед китовете (Balaena mysticetus) живеят далеч на север и имат няколко особености: главата им заема почти една трета от цялата дължина на тялото, мастният им слой е изключително дебел, за да се адаптира към студа - и те особено остаряват. Известни са отделни екземпляри с продължителност на живота над 200 години; което ги прави най-дълго живеещите бозайници. Сред гръбначните животни те са надминати само от няколко вида, като гренландската акула, която може да живее до 400 години. Поради обилните си мехурчета и тъй като са толкова лесни за лов, гребен китовете са най-честите жертви на промишлено клане. Но бавно броят им отново нараства: днес трябва да има 5000 до 8000 копия. Местните инуити все още имат право да използват животните в малък мащаб и по много традиционен начин. По-голямата част от гребен китовете живеят в Тихия океан. Смятало се е, че популацията в Атлантическия океан е изчезнала дълго време, но може да е оцеляла в малък брой - в средата на отдавна неизвестно убежище между леда на Гренландия.