Куче хиена в зоопарка в Ялта Сказка, Сафари парк "Тайган" в Белогорск, Крим

  1. зоопарка
  1. зоопарка

Зоопаркът в Ялта е уникално място, където хищниците и тревопасните животни съжителстват по света, и най-важното, хората и животните. Създадени са най-добрите условия за обитателите на зоологическата градина, така че тук в Крим местните жители на пустините и крайния север се чувстват спокойни.

зоопарка
В зоопарка в Ялта посетителите могат да се запознаят с интересни представители на братството на вълците - куче хиена. Най-близкият роднина на тези животни е червеният вълк, но отвън кучето хиена прилича на хиена, откъдето идва и името. Конституцията на хищника е лека и слаба, с високи и силни крака и голяма глава. Ушите много приличат на тези на хиена - големи, овални. Животното достига един метър дължина, до 78 сантиметра височина. Дори при обилно хранене, кучетата хиена достигат умерено тегло от 18-36 килограма. Няма особени разлики между мъжете и жените. Външно кучето, подобно на хиена, прилича по-скоро на метис от портал, гладно животно за едно седене може да погълне до 9 килограма месо или килограм кучешка храна. Козината е къса и груба, на места има плешиви петна, така че черната кожа се вижда. Но опашката е много пухкава и дълга. Цветът на кучето се състои от бели, черни и червени цветове, шарката на петна е уникална за всяко животно.

куче

Кучетата от хиена в дивата природа са застрашени, видът е включен в Червения списък на IUCN. Днес общият брой на животните варира от 3000-5500 индивида. Животните живеят на ята на групи от 600 до 1000 животни. Местообитанието на кучетата хиена е от Южен Алжир и Судан до южния край на континента, но днес те са запазени само на териториите на националните паркове. Животните са много малко на брой в Северна Африка, почти никога не се срещат в Централна Африка, няколко индивида са били забелязвани в ЦАР и Чад. Повечето от тях са оцелели в Източна и Южна Африка.