Каква е разликата между индийския и африканския слон

Представителите на семейство слонове, африканският слон и индийският (азиатски) слон, се различават толкова много, че дори са посочени като различни видове. Всъщност тези животни дори имат много външни разлики. Преценете сами.

Всички знаят, че слоновете са най-големите сухоземни животни на Земята. Не всички обаче знаят, че шампионът в размер е африканският слон (Loxodonta africana). Достига височина (до раменете) 4 метра, а дължината на тялото му е 6-7,5 метра. Африкански слон може да тежи до 7 тона. Индийските слонове (Elephas maximus) са по-малки от африканските: те са високи до 3 метра, дължината на тялото е 5,5-6,4 метра. Масата на мъжки индийски слон е средно 5 тона.

Уши африканският слон също е по-голям от този на индийския. Те достигат дължина 1,5 метра или повече, заоблени; индийският слон има уши, удължени надолу и насочени надолу.

Бивни при африканските слонове и мъжките, и женските имат, а при женските те са по-малки. Индийските слонове имат бивни само при мъжете и дори мъжете се срещат без бивни. В Индия такива слонове се наричат ​​махна. Бивните на африканските слонове са по-дълги от тези на индийските (до 3-3,5 метра) и по-извити; Бивните на индийските слонове са почти прави.

Африканските слонове имат много бръчки по кожата си. Но индийските слонове имат малко количество косми по кожата си. Различават се и по цвят: африканските слонове са кафеникаво-сиви, при индийския слон цветът варира от тъмно сив до кафяв.

Във фигурата има разлики при тези слонове: африканският слон има прав гръб и дори леко вдлъбнат, с издигане в областта на сакрума, докато азиатският слон има изпъкнал гръб. Индийският слон изглежда по-масивен, тъй като краката му са по-дебели и по-къси от африканския слон. Дългокракият африкански слон се обяснява с особеностите на храненето му: храната му се състои от клони и листа на дървета, докато индийският слон яде не само широколистни, но и пасищни тревисти храни.

разликата