Издание номер 1 - Големи котки - Войни Котки Omen of the Stars
Запознаване с раирани хищници
Усурийският тигър, известен още като амурски тигър, е вторият по големина хищник на Земята след полярната мечка. Азиатските тигри са много по-малки от северните подвидове.
Тигърът (Panthera tigris) е най-голямото съвременно животно от семейство котешки (хищнически ред). Характерна външна характеристика е кожа с контрастни черни или кафяви вертикални ивици на червеникаво-оранжев или червеникаво-жълт фон. Долната част на тялото обикновено е бяла или кремообразна. Белите тигри са добре известни - полуалбиноси с кафяви ивици на бял фон и сини очи, но истински албиноси с розови очи и ивици, различими само при специално осветление, са много редки.
Тигърът е изключително азиатски вид. Образувано е в северната част на Китай в началото на плейстоцена, т.е. преди около 2 милиона години. В края на миналия век са открити тигри от Източна Турция и Северен Иран до Източна Индия и Югоизточен Сибир. Сега в по-голямата част от тази област те са унищожени и там, където са останали, като правило са рядкост, въпреки че сравнително големи популации са оцелели в Индия, Непал и Малайзия. Общата популация на вида в природата се оценява на 4000-6500 индивида.
Тигрите обитават различни местообитания, включително мангрови блата и бамбукови гъсталаци в тропиците, гъсти храстови гори в по-хладните райони, голи скалисти хълмове и тайга на север. В планините те се издигат над 3000 м надморска височина. В зависимост от местообитанието, изобилието от плячка и пола на тигъра, индивидуалният парцел на възрастно животно заема от 200 до 3000 km2.
Тигрите ловуват предимно големи бозайници като диви свине, елени, антилопи, биволи, гаури и тапири, но ядат и птици, жаби и други малки животни. В Манджурия и Сибир те редовно нападат кафяви и хималайски мечки. Доста често добитъкът става тяхна плячка, но човешките жертви сега са много редки.
Тигърът може да измине 9 м с един скок, но се опитва да се прокрадне възможно най-близо и да събори жертвата с един удар. Обикновено хапе гърлото с зъбите си и не пуска големи животни, докато не се задушат; малък тигър обикновено гризе в горната част на врата.
Тигриците са по-малки от мъжките, а северните животни са много по-големи от южните. Най-малкият подвид беше вече изчезналият балийски - женските му тежаха само 65 кг. Най-големите тигри са Амур: теглото на мъжките надвишава 300 кг. Дължината на тялото без опашка (като се вземат предвид наскоро изчезналите популации) варира от 1,3 m при женските до 2,3 m при мъжките; опашката е около три пъти по-къса. Височината в холката е от 0,6 при женските до 1,1 м при мъжките. Предните лапи имат 5 пръста, задните - четири, всички с прибиращи се нокти. Диплоиден брой хромозоми - 38.
Освен краткия период на чифтосване и периода на майките, които се грижат за потомството, тигрите са самотни. Чифтосването става без определен график, но по-често през зимата. Бременността продължава 102-106 дни и обикновено в едно котило има едно до четири малки. Тигрицата ражда, като правило, на всеки две години. Половата зрялост настъпва на възраст 3-4 години при жените и на 4-5 години при мъжете, въпреки че на двегодишни животни също е разрешено да се размножават в зоологически градини. Тигрите живеят в плен до 26 години.