Хоботното куче на Петерс или червеноплещото хоботче (лат

Хоботното куче на Питърс или червеноплещото хоботче (лат. Rhynchocyon petersi) е същество, чийто външен вид изобщо не съответства на името му. Този малък бозайник принадлежи към семейството на скачащите и единственото нещо, което го свързва с кучета, е може би отличен аромат. Представители на вида живеят в горите на Африка.

Най-малкото от всичко това странно червеникавочерно същество прилича на куче. Изостреното обоняние е може би единственото нещо, което го свързва с четириногия приятел на мъжа. Благодарение на обонянието си, животното проследява дали някой от съперниците е нарушил границите на домейна си и дали наблизо има женска. Между другото, конкретното име - кучето хобот на Петерс - е дадено на скачача в чест на германския зоолог и натуралист Вилхелм Петерс, който през 1843 г. е направил мащабно изследователско пътуване до Африка. По време на него той посети Мозамбик, Мадагаскар, Занзибар и Коморските острови и донесе оттам огромна колекция от новооткрити животински видове.

Кучето хобот (латински Rhynchocyon petersi) има много объркващо родословно дърво. Сред близките роднини са малки гризачи от скачащото семейство, сред далечните има такива гиганти като слонове и морски сирени. Връзката с първите се потвърждава от дългите задни крака, които помагат на животните да избягат от хищници, а с вторите - от наличието на багажник. Само ако слоновете го използват като ръка, тогава при куче то функционира като орган на допир.

Крайниците му са дълги и тънки, а задните крака са малко по-големи от предните, което позволява на животното да скача перфектно. Главата, коремът и раменете на кучето хобот са червени, но всички останали части на тялото са черни. Муцуната е толкова удължена, че носът много прилича на багажник, поради което животното получи името си.

С помощта на хоботчето животното търси храна - мравки, бръмбари, паяци и други безгръбначни, скрити в дебелината на падналите листа. Това животно е представител на малка група моногамни бозайници. През целия си живот животното се чифтосва със същата женска. Двойката заедно защитава територията от посегателствата на непознати. В този случай мъжкият кара мъжките в чужбина, а женската се бие с други женски. Това "брачни задължения" и са ограничени. През останалото време двойката прекарва отделно. Всеки получава собствена храна и си свива гнездо. Женската също кърми едно или две малки