Характеристики на начина на живот на сива сова
Сивата бухал е птица от рода на совите от семейството на бухалите.
Появата на сивата бухал
По правило сивата бухал е предимно сива на цвят, въпреки че понякога се срещат индивиди, боядисани в червени тонове. На фона на основния цвят се вижда ясно модел, състоящ се от ивици с различна дебелина, преминаващи в надлъжна посока. При този вид сови женската обикновено е по-голяма от мъжката.

Плътно привързаното тяло на птицата е изцяло покрито с хлабаво плътно оперение. Белите раменни пера образуват подобие на презрамки. Крилата са широки, заоблени. На лапите с четири пръста 2 пръста са насочени назад, 2 напред. Пръстите имат дълги остри нокти. На заоблената голяма глава липсват пера от уши. Очите са кръгли, големи, насочени напред. Клюнът е къс, закачен. Широка опашка се отваря под формата на ветрило в полет.
Слушайте гласа на сивата бухал
Местообитанието на сивата бухал
Птицата обитава смесени и широколистни гори от Източна Европа до Северозападен Сибир. Живее също в планинските гори на Кавказ, Крим, Централна Азия (югозападен Тиен Шан, Ферганското било, западен Памир-Алтай, Кугитанг, Копетдаг) и Западен Казахстан. Северната граница тук е Вологда, Ленинградска област, Тоболск, Кунгура, Илек и Оренбург.
Птицата живее също в Западна Европа, Мала Азия, Северозападна Африка, Афганистан, Хималаите, северозападен Иран, Корея, Южен и Източен Китай.
В северните части на ареала сивата бухал живее в стари домашни горички, както и в насаждения от парков тип. Живее и в планински гори, като предпочита букови дървета пред иглолистни. В тайговите гори птицата често се установява в узрели трепетлични гори. Сивата бухал се характеризира по-скоро с насаждения в проломи, отколкото с обикновени гори.

Начин на живот на сива бухал
Тази бухал е почти изключително нощна. Например в Белгородска област активността на бухала се наблюдава от 20:00 до 03:00 часа. Птицата обаче е добра в адаптирането към различни условия. Във Финландия и в Ленинградска област, през белите нощи, бухалът ловува не само през нощта, но и през деня.