Горили, големи бозайници от порядъка на приматите
Горилите са част от ордена на приматите, който включва орангутани, шимпанзета и хора и е най-големият от приматите. Горилата има 5 подвида: западна низинна горила, източна низинна горила, планинска горила, гориста през река и горила Bwindi. Всички тези пет подвида принадлежат към семейство "Pongidae". Горилата Крос Ривър и горилата Bwindi са последният открит подвид. Горилата живее в тропическите гори на Африка.
Низинната горила живее особено в райони, където има големи незалесени площи, а планинската горила живее в планините, в горите. Западната низинна горила се среща в Камерун, Централноафриканската република, Габон, Конго и Екваториална Гвинея. Източната низинна горила живее в източния Заир, а планинската горила се намира в Заир, Руанда и Уганда, на надморска височина от 1650 до 3800 метра.
Горилите са големи, много силни животни и не са агресивни, те са мирни вегетарианци. Горилата има много дълги ръце, по-дълги от краката. Това животно е покрито с черно-кафява козина, с изключение на лицето, дланите, пръстите и ходилата.
Главата на горилата е много голяма, а челото й е изпъкнало. В горната част на главата горилите имат сагитален гребен (гребен от кост по средната линия на черепа), който е по-голям при мъжете, отколкото при жените. Очите и ушите му са малки, а очите са тъмнокафяви. Горилите нямат опашка. Възрастната горила има 32 зъба, което включва кътници и кучешки зъби, като кучешките са много по-големи при мъжете.
Както всеки човек има уникални пръстови отпечатъци, така и бръчките на горилата са уникални за всеки индивид. Въпреки че горилите са много подобни на хората, те не само ходят на два крака, но и използват ръцете си, за да се движат. Горилите са много добри в катеренето на дървета с гъвкавите и дълги ръце, но не са добри в плуването.
Мъжката горила е по-голяма от женската. Мъжът може да тежи почти два пъти повече от женската. Мъжкият е около 1,7 метра и тежи 180 килограма, а женският е 1,4 метра и тежи 90 килограма.. Горилите са предимно вегетарианци, но се считат и за всеядни. Въпреки че консумират повече растения, те допълват диетата си с мравки и термити.
Горилите търсят храна в гората през деня, а диетата им се състои главно от листа, плодове, семена, кора, луковици на растения, издънки на млади растения и цветя. Не е необходимо горилите да пият вода, тъй като поемат всички течности от растенията, които консумират. Възрастна горила яде около 22 килограма на ден. Дългите кучешки зъби и големите кътници му позволяват да яде твърди бамбукови стъбла. Низинските горили се хранят предимно с плодове, докато планинските горили се хранят повече с треви, стъбла и корени.
Горилите обикновено са доста тихи животни, но те комуникират помежду си чрез сложни звуци и жестове. Горилата използва около 25 различни звука като: рохтене, крясъци, ръмжене, писъци, кикот, освирквания и др. Сред жестовете, които горилите използват за комуникация, са: удряне на юмруци в гърдите, хвърляне на предмети, настойчиво гледане, свиване на устните, стърчащ език, бягане на една страна, пляскане, повдигане изправено на двата крака и много други.
Горилите живеят на малки групи от 6 или 7 индивида, едната от които е мъжка, а останалите са жени и техните деца.. Когато пилетата пораснат, те напускат групата и формират свои собствени кланове. Женските често почистват малките и мъжките, но мъжките не се занимават с това занимание. Всяка вечер горилите изграждат временно гнездо за сън. Тези гнезда са направени от листа и други растения и в тях спят само женски и техните пилета.

Горилата достига полова зрялост на възраст 10-12 години. Периодът на бременност на женската трае между 8 и 9 месеца и половина и те имат до 3 малки в живота си.. При раждането пилетата тежат само 1,4-1,8 килограма и се научават да пълзят на възраст от 2 месеца. Кученцата могат да отидат на 9-месечна възраст, много по-рано от човешките бебета. През първите 2 години и половина от живота кученцата се хранят с майчиното мляко. Кученцата остават с майка си до 3-4 годишна възраст.
Горилата може да живее до 35 години в дивата природа и 50 години в плен. Всички 5 подвида на горилата са застрашени. По този начин западната низинна горила има само 110 000 екземпляра, източната низинна горила има само 10 500 екземпляра, планинската горила има 650 екземпляра, горилата през река Крос река има 150 екземпляра, а горилата Bwindi има 350 екземпляра.
В плен няма планински горили, Крос Ривър или Бвинди, което означава, че трябва да оцелеят без никаква помощ в дивата природа. Но не поради това има толкова малко екземпляри от тези подвидове, истинската причина е, че естественото им местообитание все повече се унищожава от хора, които изсичат горите и използват земята за земеделие.