D Исландска фауна, летящи или морски животни d; Исландия
Исландия, дива и вулканична земя, също е ужасно изолирана страна в средата на Северния Атлантик. Тази географска отдалеченост и суровостта на нейния климат са основните причини, поради които има толкова специална фауна, много бедна по отношение на сухоземните видове, но много по-богата от орнитологична гледна точка и морските животни. Следователно този великолепен остров е дом на доста обширна фауна, главно птици.
Днес много видове са донесени от хората чрез миграция, включително кучета, котки, коне, прасета, но за съжаление и плъхове. Хайде да открием исландската фауна, толкова дива и толкова красива ...
Дивите животни
Дива държава със своите пейзажи, Исландия има относително неразвита фауна поради географското си разстояние от континента и климата си. Има обаче много птици и много морски видове. И някои бозайници ...
Птиците
Исландия е насладата на наблюдателите на птици. Търпението, тишината, биноклите и телескопичните камери са от съществено значение за наблюдението на грациозните птици. Ще ви трябва и късмет, тъй като много птици обичат да се крият и да се предпазват от човешките натрапници. Това е особено случаят с най-известните от тях, издигнати като национална емблема.
Атлантически пуфини
Франция има своя петел, Швейцария - своите крави, Швеция - своя лос, Съединените щати - плешивия си ловец ... И Исландия си пуфин.
Срамежлива малка птица, това е гордостта на цял народ. В близост до пингвина, гърдите и главата му са бели, докато гърбът и върхът на главата му са черни. Характерният и лесно разпознаваем клюн е заострен, триъгълен и голям, както червен, така и син. Оранжевите лапи допълват това сладко животинче. Английското име за пуфина е puffin, исландското име е понеделник.
С остро око бързо забелязва плячката си и може да остане 20 до 60 секунди под водата, за да лови един от любимите си деликатеси: норвежки аншоа, сребриста риба с размери от 10 до 15 см, наричана още цаца. Нашият пуфин също празнува с малки пясъчни змиорки, наричани още пясъчници. Той може да държи до 60 риби в големия си клюн ... Какво ненаситно !
Атлантическият пуфин е пелагично животно: той живее през по-голямата част от годината в открито море и се укрива в исландска територия за размножаване. Всяка пролет почти десет милиона души посещават острова: повечето пуфини, които живеят целогодишно в Северния Атлантик! Размножителният сезон, който варира донякъде от година на година, се простира от около средата на април до средата на август. Така че сега е подходящият момент да се опитате да ги забележите, разбира се дискретно. Птиците гнездят в малки кухини, изкопани на върха на скалите, за да раждат и отглеждат пилетата си, само по едно на чифт.
За да намерите пуфини в Исландия, имате няколко възможности. Можете да посетите островите Вестман, които сами имат колония от 4 милиона от тези птици. Други селища съществуват в Latrabjarg или Hornbjarg в северозападните фиорди, в близост до Vik (южната част на страната) или на Lundey ("Puffin Island"), който е на няколко минути с лодка от Рейкявик. Всички брегове с скали също могат да имат малки колонии от исландски стрибати. Следователно можете да опитате сами да се обърнете към тях или да преминете през агенции, които предлагат обиколки с вода (с лодка или кола) на туристите, за да се любуват на исландските пуфини.
Последна точка малко странна, мъжете събират завивки и пуфини яйца. Някои ресторанти предлагат ястия, базирани на тази сладка малка птица.

Арктически крачки
Не са само пуфините в Исландия! Несъмнено ще се натъкнете на някои арктически крачки, ако се приближите до брега. Тази симпатична птица има бяло и сиво палто, само с черно петно в горната част на главата и оранжев, заострен клюн. Опашката му завършва с двойна вилица. Диетата му се състои главно от риба и малки морски животни. Всяка година изминава 38 000 км, от Северния полюс до Южния полюс! Това е един от двата вида с най-дълга миграция, а другата птица е саждистата вода (която няма нищо общо с атлантическия пуфин).
Сиви гъски и патици
Големите миграции не са само за арктическите крачки! Сивите гъски и патици също участват във великото пътешествие. Първият, както подсказва името, има сиво оперение и оранжева купюра. Гнезди главно в Исландия в началото на май, но може да се намери и в други евразийски страни. През зимата тя оставя суровия исландски климат, за да се насочи към Шотландия, където температурите могат да бъдат по-меки.
Исландия е дом на няколко вида патици, особено около езерото Миватн. Сред тях можем да цитираме подсвиркващата патица, златната кукла на Бароу (черно и бяло), кичурната патица (мигрираща, черно-бяла или кафява), гребенестата черна и черната скутерия или яйцето, чийто пух е прибран от мъжете.
Северни ганнети
Около 25 000 двойки от този вид живеят в Исландия. Тази грациозна птица обича да гнезди в кухини в скали, недостъпни за хищници, от април до септември. Женската ражда едно яйце. Северният Ганет е най-голямата морска птица в Европа (размах на крилата от 165 до 180 см), оперението му е бяло, сиво и черно, златисто на главата. Любимите му ястия са риба (топ скумрия, пясъчна писта и мойва) и морски мекотели. Прелетна птица, тя гнезди в Северна Европа и зимува в Средиземно море или Мексиканския залив. В Исландия, с малко късмет, можете да го намерите в североизточната и южната част на острова.