Биология Големите бели акули се кълнат в тлъстия черен дроб - WELT
Преди голямата бяла акула да предприеме дълги пътувания, тя отново щрака правилно - в края на краищата тя трябва да работи усилено върху мастния си черен дроб, за да оцелее при недостиг на храна

Източник: снимка съюз/WILDLIFE
Преди пътуване не само хората се хранят наистина сити: голямата бяла акула отпива толкова много, че черният й дроб съставлява повече от четвърт от телесното му тегло.
Подобно на мигриращите птици или змиорките, големите бели акули също ядат големи запаси мазнини, преди да тръгнат на по-дълги пътувания, като например до далечни места за сватба. След това черният дроб, в който се съхранява енергията, може да съставлява повече от една четвърт от телесното тегло на акулите, както учените пишат в изследване, публикувано в британското списание "Proceedings of the Royal Society B".
Големите бели акули използват мазнините, съхранявани в черния им дроб, като гориво за често пътуванията, дълги хиляди километри през бедното на хранителни вещества море: Преди да започнат пътуването си, черният дроб може да се състои от до 90 процента от богати на енергия мазнини и след това става все по-малък и по-малък по пътя, тъй като резервите се изразходват. както установиха учени около биолога ген Дел Рей от Университета Станфорд в САЩ.
За да определят размера на черния дроб на акулата, изследователите са използвали мини компютри, прикрепени към акулите, за да наблюдават поведението им при плуване и гмуркане на разстояние от 4000 километра в източната част на Тихия океан. От това те направиха изводи за размера на черния дроб, който акулата използва и като плаващо тяло - за разлика от повечето риби, акулите нямат плувен мехур, така че черният дроб осигурява плаваемост.
По-малко плаваемост по време на похода
Докато мигрираха, големите бели акули имаха все по-малко плаваемост, което предполага, че черният дроб намалява.
Този резултат е важен за застрашените акули: ако големите бели акули не могат да изядат достатъчно резерви в крайбрежните си територии, например, тъй като популациите на тюлени намаляват поради прекомерен риболов, те вече не могат да мигрират далеч, за да запазят своите видове.
Вече е известно, че големите бели акули могат да изминат огромни разстояния, когато мигрират през световния океан. През 2005 г. изследователите описват как голяма бяла акула, кръстена „Никол“, вероятно е прекосила Индийския океан от Южна Африка до Австралия и обратно в рамките на девет месеца, за да се размножи, покривайки разстояние от 20 000 километра.