Амфибийният хипопотам - Зоотограф - Неофициален блог на Zooparc de Beauval
Амфибийният хипопотам

Научно наименование: Hippopotamus amphibius
Синоним: Често срещан хипопотам.
Класна стая: Бозайници
Поръчка: Artiodactyla
Семейство: Hippopotamidae
Описание: аспект невъзможно да се обърка, с много масивно тяло с форма на цев, уста с големи кучешки зъби ("бивни"), крака, подобни на колони. Очите, ноздрите и ушите са поставени в горната част на черепа, което е адаптация към полуводния начин на живот. Кожата сиво-лилава до синьо-черна отгоре, кафеникаво-розова под части и около очите. Мъжките и женските са сходни на външен вид (въпреки че първите са по-големи, когато са по-възрастни).
Дължина: 3,5 метра.
Височина (до рамото): 1,5 метра.
Тегло: 1,5 до 2 тона (мъжки); 1,3 тона (женски). Някои екземпляри достигат 2,7 тона .
Живот: От 40 до 50 години. Известният рекорд за дълголетие е държан от женската BERTHA, жителка на зоопарка в Манила (Филипини), която почина през 2017 г. на 65-годишна възраст; други хипопотами в зоопарковете са на възраст над 60 години.
Район на разпространение: Тропическа Африка. Съществуват пет подвида: те се различават по своята област на разпространение и някои анатомични детайли. Малка популация е случайно въведена в Колумбия (виж по-долу): днес тя наброява около 60 животни и броят й се увеличава.
KVIDO & BOLINHAS (с кафява мрежа на преден план.), 12.11.2017.
Среда на живот: реки, реки, блата, езера, мангрови гори, плажове; савани и гори близо до вода.
Женската KIWI, на 18.09.2016г.
Поведение: полуводно животно. Териториалните мъже защитават част от река или водно тяло, населена от група от 5 до 30 женски и техните малки; те ограничават територията си, като проектират изпражненията и урината си на няколко метра, придружавайки евакуацията си с кръгови движения с опашка под формата на четка .
През деня те остават хладни във вода или кал. Те излизат по здрач, за да се хранят на суха земя, изминавайки до 10 км: по това време те могат да бъдат самотни и да не защитават територия.
Те пасат през нощта в продължение на 4 до 5 часа, мачкайки тревата с широките си устни и кътници. Хипопотамът може да консумира до 68 кг трева за една нощ .
Дефекациите на хипопотам се натрупват в отлагания по течението на водотоци; те осигуряват хранителни вещества за рибите и водните безгръбначни.
Тези изпражнения се използват и за маркиране на техните територии. Когато депонират изпражненията си, хипопотамите размахват опашките си, за да ги хвърлят повече на земята.
Хипопотамите поемат по един и същ маршрут всеки ден, за да се хранят; също така те създават реални пътеки под своето преминаване, уплътнявайки почвата и предотвратявайки растежа на растителността.
Те остават потопени през по-голямата част от времето във вода, като се издигат на повърхността на всеки 5 минути (този процес е автоматичен и спящият хипопотам във водата се вдига и диша редовно, без да ходи или да се събужда). Когато са във водата, те затварят ноздрите си.
С брюнетки на Nettes, 20.08.2017.
Понякога ходят на „почистващи станции“, където рибите ги освобождават от паразити. (това е поведение на "мутуализъм", където двата вида намират предимство: рибите се хранят чрез почистване на пахидермите).