Специалисти по хранене в биологични речници за обучение на помощници

Животните, които се хранят само с определена диета, са известни като специалисти по храните. Пандите ядат z. Б. само бамбук и коали само листа от някои видове евкалипт.

биологични

Специалисти по хранене и специалисти по хранене

В животинското царство има тревопасни, месоядни и всеядни животни. Могат да бъдат намерени множество модификации на храносмилателните органи и храносмилателните процеси, известни от хората и бозайниците.

Специалистите по хранене включват борци, хранилки за филтри, ядещи субстрат и смукатели.
Включват специалисти по екстремно хранене а. коала и гигантската панда.

Специалисти по хранене

От манипулатори и филтърни хранилки

Във водата живеят многобройни борци. С потока вода частиците храна достигат или навлизат в тялото, напр. Б. с миди.

Някои борци генерират поток от вода през миглите си, напр. Б. парамеция.

Филтърните хранилки също получават храната си от водата. Те имат капани или цедки, за да задържат храната с определен размер на частиците. Филтрите включват например Китове Baleen, които филтрират храната от водата с помощта на брадите си, както и патиците и гъските, които цедят водата за хранителни частици с скулите си.

От субстрати, които ядат и издънки

The глист е представител на субстрата, който яде. През нощта той дърпа листа и мъртви части от растенията в земните си тръби. Те не се ядат веднага, а само когато се разлагат от активността на микроорганизмите. След това разложената материя се абсорбира през беззъбата уста заедно със земята. Несмлените остатъци от храна и минерали се отлагат като малки купчини екскременти на повърхността на земята точно до отвора на червеевите тръби.

Смукачите или пробивните смукатели пробиват растителна или животинска тъкан с устата си и изсмукват от тях течности като кръв, лимфа или растителни сокове. Представителите включват множество паразити като пиявици, дървеници, бълхи, комари и кърлежи.

Паяци, напр. Б. градинския паяк, но първо храносмилателни сокове във вътрешността на преденото и смаяно плячко животно. Това се усвоява предварително. След това с помощта на смукателния стомах паякът изсмуква храната, която е предварително усвоена извън храносмилателния тракт през тясна уста, отваряща се в червата му (външно храносмилане или екстраинтестинално храносмилане Наречен).

Специалисти по екстремно хранене

Коала

Името Коала е получено от аборигенска дума и означава нещо като: „без вода“ или „това животно не пие“. Той получава цялата течност, от която се нуждае, от евкалиптовите листа, които консумира. Коала (Phascolarctos cinerus) е торбест, който живее само в Австралия. Коалите се чифтосват между декември и март и едно малко дете се ражда около 35 дни по-късно. Малкият нов земен обитател тежи цели 0,3 г, сляп е и няма козина. Новородено, малкото същество си проправя път в торбичката си чрез следа от слюнка, която майка му ближе за него, която за разлика от другите торбести животни се отваря назад. Веднъж попаднало там, младото животно смуче биберона и расте там още 6 месеца, след което напуска торбичката на майката, прилепва към гърба й и след още 3 месеца е напълно израснало и е в състояние да се изхрани. Майка и младо животно остават заедно до следващия брачен сезон.

За разлика от другите торби, обитаващи дървета, коалите се движат бавно във върховете на дърветата, но изключително безопасно. За балансиране те използват крайници със специализирани ръце и крака и изразени нокти. Грубите длани и стъпала предотвратяват подхлъзване. Палецът и показалецът са противоположни на останалите пръсти, така че коалите могат да хващат перфектно. Коалите са широко разпространени в Австралия (от северната част на Куинсланд до южната част на Виктория).

Характерно за коала е голямата кръгла глава, дебелата вълнена козина и изключително късата опашка. Има само един вид коала, но външният му вид варира в различните региони. Размерът на коала и дължината на козината й се увеличават към южната част на Австралия. В южната част на Австралия козината има доста сиво-кафяв, на север сребристо-сив цвят. Коалите са високи между 60 и 82 см, мъжките (до 11 кг) са по-големи от женските (до 8 кг).

Коала живее на евкалиптови дървета. Обикновено ги оставя само да сменят дървото или площта. Коала също е един от специалистите по храните. Диетата му се състои изключително от евкалиптови листа.Друг усложняващ фактор за него е, че той се специализира само в много специфични видове евкалипт. Само част от няколкостотинте вида евкалипт, които съществуват в Австралия, са в менюто му. От приблизително 300 вида евкалипт, открити в Австралия, коала яде само листа от 20 вида. От тези 20 вида, които са възможни само, листата се консумират само в определени фази на растеж. Тъй като коалите трябва да ядат между 500 g и 1 kg храна на ден, за да задоволят ежедневните си енергийни нужди, източникът на храна може да изсъхне много бързо.

Между другото, евкалиптовите листа съдържат висок процент токсични вещества, етерични масла и феноли. Поради своята специализирана храносмилателна система, коалата може да понася тези вещества, които биха били фатални за хората. Етеричните масла имат и друг ефект. Освен че евкалиптовите гори миришат характерно, коала мирише и на евкалиптови бонбони. Коала се възползва от тази силна миризма, тъй като бълхите или други паразити се въздържат да се сгушат в козината му.

Коалите спят по 14 часа на ден и иначе не са много активни. През нощта те се изкачват по най-горните клони, за да изядат младите листа, така че коала е нощна. Тъй като коалите са единични, рядко се виждат две коали на дърво, с изключение на брачния сезон и след раждането на малките. Продължителността на живота на коалите е от 15 до 20 години.

Защита на коалите

Понастоящем коалите вече не са застрашени от лов (през 1937 г. коала е поставен под защита във всички австралийски федерални провинции), а по-скоро от факта, че тяхното местообитание и хранителната им база (снабдяване с достатъчно големи количества евкалиптови листа от правилния вид) са унищожени. Като специалисти по екстремни храни, коалите са особено изложени на риск.

Освен това коалите имат малък шанс да оцелеят в храстови пожари. След това коалите бягат към дърветата, където се чувстват в безопасност. Затова те не бягат от огъня на земята като другите животни, а нагоре и след това изгарят в върховете на дърветата.

Гигантската панда

Гигантската панда (Ailuropoda melanoleuca) е била широко разпространена в южната и източната част на Китай, както и в съседните Бирма и северен Виетнам. Днес само около 1000 животни живеят в бамбуковите гори в югозападен Китай.

Специални марки

Гигантската панда живее на площ от около 4 - 12 км 2, която маркира със сигнали за аромат. Ароматните му жлези са под стърчащата опашка. Пандите живеят сами през по-голямата част от годината, са изключително самотни, само по време на краткия сезон на чифтосване в края на пролетта или началото на лятото (предполага се месец април) те живеят заедно. След това няколко мъжки се състезават за женска. Женските панди са готови да се чифтосват само два до три дни в годината. Според последните изследователски доклади (от планините Кинлинг от провинция Шаанси) се твърди, че пандите живеят заедно по двойки, понякога дори в групи от по няколко животни.

Гигантската панда не хибернира. В много студено време той търси подслон в пещери и високи дървета. При раждането (5 месеца след чифтосването) едно или две малки тежат само 90 - 130 g, но възрастните животни могат да тежат до 120 kg. Новородените са само рядко окосмени и изключително чувствителни. Инфекциозните болести и опасността от смачкване от тежката майка в тесната кутия за отпадъци водят до висок процент смъртност на младите животни. В дивата природа пандите живеят на 18 до 20 години, а в плен могат да живеят до 30 години.

Поразителното черно-бяло животно се превърна в световноизвестната забележителност от 1961 година Световен фонд за дивата природа за природата (WWF) и по този начин символ за всички застрашени животински видове.

Опасности, които заплашват гигантската панда

Както при коала, най-голямата заплаха за оцеляването на този вид е увеличаващото се свиване и унищожаване естествени местообитания. Като специалисти по храните, те са зависими от бамбуковите гори. На интервали между 10 и 100 години - в зависимост от вида - бамбуковите растения цъфтят на големи площи и след това умират. Въпреки че те могат да се регенерират от семената в рамките на една година, все още може да отнеме до 20 години, преди младата бамбукова гора да може отново да нахрани адекватно популация на панда.

Докато бамбукът цъфти в рамките на една област, пандите трябва да се преместят в други региони, където бамбукът не цъфти. В миналото това не беше проблем. Но все повече и повече горски площи изчезват в полза на земеделските площи за човешкото население, докато други стават жертва на разчистване на дърва за огрев и дървен материал. Заселването и строителството на пътища се увеличават. В резултат на това пандите трудно могат да мигрират днес и са ограничени до горските си острови.

Въпреки че има смъртно наказание за бракониерство, някои хора дори рискуват това наказание за ценната козина (в Япония една козина може да доведе до 20 000 щатски долара). Пандите също са застрашени от капани и примки, поставени за други животни.

Панда резерви за защита

Мерките за защита на гигантската панда са въведени в Китай от 1940 г. През 1963 г. китайското правителство направи възможно създаването на резервата Wolong като съседен горски резерват. В началото на 90-те години в този регион имаше 13 Панда резерви с обща площ 6 049 км 2 .

Световният фонд за природата подкрепя защитата на гигантската панда в Китай от 1980 г. Първоначално WWF е работил с китайското министерство на горите, за да разбере повече за начина на живот на пандите в дивата природа, който преди това е бил до голяма степен неизвестен.