Снимка на гълъб, характеристики, описание на породата

Скалният гълъб е дива или синантропна птица, от която произхождат всички домашни породи. Първоначално сисари живеели в дивата природа, заселвали се на открити места и изграждали гнезда между скали. Птиците обитавали Северна Африка, Южна и Централна Европа, степни райони на Азия. Видът е бил опитомен преди около 5000 години. Заедно с хората, гълъбите и техните породи мигрираха и се заселиха в почти всички краища на света. Сега синантропният сорт интензивно замества дивата природа.

характеристики

Описание на външния вид

Дивите и синантропните птици са сходни помежду си, те свободно се кръстосват и раждат потомство. Само гълъбите, живеещи в градовете, имат по-голямо разнообразие от цветове. Понякога те показват други признаци на чистопородни птици. Общото описание на синия гълъб и характеристиките на външния вид е както следва:

  • Дължина на тялото - от 29 до 36 см.
  • Размах на крилете - 50 до 67 см.
  • Тегло - 260-370 г (в града, с добро хранене, гълъб може да тежи повече).
  • Главата е малка, плавно се превръща в шийка със средна дължина.
  • Ирисът на окото е златист, жълт, оранжев или червен.
  • Зрението е много рязко.
  • Клюнът е със средна дължина, леко затъпен в края.
  • Добре развит белезникав восък е добре развит над клюна.
  • Ноздрите са отворени, във формата на два процепа в основата на клюна.
  • Ушите са скрити под оперението; поради специалната си структура птиците чуват недостъпни за хората звуци.
  • Перото е свободно прикрепено към тялото.
  • Крилото е насочено към върха.
  • Опашката е заоблена, често тъмна, има бял кант на върха.
  • Цветът на гълъбите е сив, перото е зеленикаво, лилаво, жълто или метално. При дивите видове тялото е по-светло, на крилата се вижда ясно тъмна ивица. Полудомашните птици имат по-разнообразни цветове: има кафяви, сини, петнисти, белоопашати и дори напълно бели индивиди. Общо има 28 цветови опции за гълъби.

Дивият скален гълъб е свикнал да живее на скалите, поради което много рядко седи на клоните на дърветата. Градският гълъб е по-адаптиран към клоните, но все пак предпочита да се движи по земята, да седи на покриви или стрехи. Гълъбите нямат медни жлези. Натрошено на прах перо предпазва от преовлажняване.

породата

При ходене сиво-сивите гълъби постоянно движат главата си напред-назад. Те правят това, за да фокусират визията си. Птиците летят отлично, могат да достигнат скорост от около 100 км/ч. Синьосив гълъб излита вертикално нагоре или прави малки кръгове. Птиците са добре ориентирани на терена, те могат да се върнат у дома от десетки километри разстояние.

Местообитание и навици

Както вече споменахме, има две разновидности на скалния гълъб. Дивите птици живеят на открити площи, изграждайки гнездата си на скалисти скали в устията на реките, над морето или в степта. Те също могат да се заселят високо в планините, на алпийски лъкове и на други места, където няма гора. В Африка гълъбите често се срещат в пустинните оазиси. Дивите сисари са широко разпространени в Северна Африка, над Сахара, в Южна, Западна и Централна Европа, Азия до река Енисей на север и в Мианмар на изток.

Местообитанието е наполовина по-голямо от домашните градски гълъби. Те могат да се видят в САЩ, Южна Африка, северните градове в Европа и Азия. Тези птици са мигрирали заедно с хората и обитават всички големи територии. Птиците се установяват на тавани, в изоставени сгради. Гнездата се правят на места, където няма хора и хищниците (котки, бездомни кучета, плъхове) няма да могат да ги достигнат. През деня гълъбите летят по улиците, сметищата, събират се на площади, където често се хранят.