Славей (Luscinia megarhynchos) - Хамбургска група за опазване на птиците

| Общ запас | 630 области | Населено TK4 | 61 (76%) |
| Съществува в Хамбург | 370 области | Населено км² в HH | 181 (24%) |
| Обща плътност | 0,3 оборота/км² | тенденция | увеличаване отново |
| Плътност в Хамбург | 0,5 оборота/км² | Опасност | RL HH V, NI 3, SH 3 |
Характеристика
Славеят достига западната граница на разпространението си в Северна Германия в Хамбург.
разпределение
Основният фокус на разпространението е в долината на Елба във Vier-und Marschlanden, близо до Geesthacht с Schleuseninsel и в Winsener Marsch. Видът достига западната граница на своя затворен ареал от Waltershof до Moorburg. Затворена зона за разпространение се простира на Geest от Oberalsterniederung и Stormarn и около Sachsenwald до Geesthacht. В Долна Елба, в квартал Пинеберг и във вътрешния град на Хамбург съществуват само спорадични прояви.
среда на живот
Славеят се размножава в гъсти храсти, особено по пътеки, брегове на вода или край на горите.
Тенденция на запасите
В началото на 20-ти век славеят е широко разпространен в Хамбург и дори в града (Дитрих 1928). Най-късно през 60-те години много депозити са загубени (Mitschke & Baumung 2001), но цифрата от 40-60 RP в края на 70-те години (Holzapfel et al. 1982) може да е подценила населението. През последните години запасите леко се увеличиха.
Забележки
Зелените места за размножаване често се губят през последните няколко десетилетия поради премахването на храстите.
Извлечение от атласа за размножаване на птици (Mitschke & Baumung 2001)
Разпределение и съществуване
Славеят предпочита да колонизира долината на Елба и по-специално Boberger Niederung, Reitbrook и Vier- und Marschlande. Само няколко събития са заети в Geest: Rissen, южният край на Osdorfer Feldmark, Eidelstedter Feldmark, Kollauniederung, Eißendorf, Außenmühle, Eppendorfer Moor, Wilstorf, Hummelsbütteler Feldmark, Bramfeld, Lemsahl-Melltingt, Millstedt . Заедно 30 BP от общо 350 двойки се установяват тук в Хамбург.
Повече от 5 площи на 100 ха са достигнати в 11 решетки. Максимум 9 певци бяха определени в Alte Süderelbe/Altenwerder и в Gose Elbe/Kirchwerder. С изключение на Rhee/Wilhelmsburg, всички останали гъсто населени райони са във Vier- und Marschlanden. Плътности до 1.47 BP/10 ha (PF 27.5 ha, Boberger Niederung), 1.66 BP/10 ha (PF 30.2 ha, Moorburg) и 1.94 BP/10 ha ( PF 25,8ha, Rhee). Като цяло славеят достига средна плътност от 0,5 BP/100 ha и честота на мрежата от 21,2%.
среда на живот
Бушовите структури в полуотворения пейзаж се предпочитат да бъдат уредени. Типични местообитания с по-висока плътност са облицовани с дървета крайпътни пътища във Vier- und Marschlanden (Kirchwerder, Neuengamme, Altengamme) и области, подобни на алувиалните гори, предимно доминирани от върбови храсти, напр. на Alte Süderelbe, в Achtermoor или Heuckenlock. Това описание на местообитанията се отнася и за едно от последните градски събития в Eppendorfer Moor. Няколко певци се озоваха в изхода на магистрала Waltershof или в насаждения за защита от шум на А1 южно от кръстовището HH-Ost. Във Вилхелмсбург местата за пеене бяха уредени в застроената зона, а понякога и в най-малките паркове между жилищните блокове. Защитната, плътна структура на храстите очевидно е определяща за появата тук.
Разработка на инвентара
През последните няколко десетилетия славеят претърпя значителен спад на населението в Хамбург. Очевидно има различни причини за това. От една страна, редовно заетите площи в зелени площи като Stadtpark и Ohlsdorfer Friedhof (до края на 60-те години) остават сираци до средата на 70-те години. Дървените конструкции, променени от мерки за поддръжка, са обвинявани за това по различни поводи (THYE 1995, WITT 1996). Но също така повишеният натиск да се използва с големия брой кучета, които тичат свободно, може да има отрицателни последици за тази птица, която обича да търси храна на земята. В допълнение, особено в района на Горна Алстер и в Харбург, многобройни находища са изчезнали поради затварянето на свободни партиди. Друга причина за намаляване на населението изглежда е общ спад в района, засягащ западните части на Хамбург. Почти всички находища в парковете на Елба, някои от които са заети от десетилетия, са изчезнали. Това се отнася и за местата за размножаване във Finkenwerder и в пришварковия пояс, които са били изоставени в очевидно непроменени местообитания през 80-те години. Като цяло около 35% от всички случаи са изчезнали в периода от 1960 до 1990 г.