Подземен - надземен - Унгарски ловец Унгарски горски
Въпреки че принадлежи към реда на хищниците, той е всеяден. Храни се изключително разнообразно, причинявайки сериозни щети на много места при насажденията на дребен дивеч и царевица. Той може да бъде изстрелян между 1 юни и последния ден на февруари, но този период не е подходящ за значително намаляване на щетите му. Действителното му „унищожаване“ се случва през пролетта, през периода на гнездене, но по това време унищожаването му е забранено от закона. Той е активен през нощта, копае, върши бизнеса си в тоалетната и, противно на общоприетото схващане, не спи в сън. Хрилете му са ценни, черепът му е преценим, месото му е вкусно - въпреки това малцина са ловени. Да-да, става дума за много от любимите ни - или врагове, язовец ...

Язовецът е невестулката с най-голяма площ на разпространение
Язовецът е невестулката с най-голяма площ на разпространение. Среща се почти в цяла Европа, но извън нашия континент се среща и в Северна и Централна Азия, чак до Далечния изток. В планините може да достигне до 1600-1700 метра, но рядко се среща дори на средна надморска височина. Най-благоприятните условия се предлагат от хълмовете и средните планини, до надморска височина от 700 метра. Тук предпочита горски ръбове, граничещи с ливади и пасища, като избягва влажна почва.
Неговата европейска популация може да се счита за стабилна, но данните за плътността показват много голяма вариация: докато в Чешката република например са изчислени 1-6 индивида на 1000 хектара, в Шотландия тази стойност може да достигне до 60 индивида. В нашето благоприятно местообитание площ от около 12 може да побере около 12 възрастни язовци. Барсуците са лоялни към дома си и са по-малко склонни към емиграция от лисиците, така че там, където някога са се появявали, презряват краката си за дълги периоди от време, при липса на ефективно изтъняване.
През втората половина на 20-ти век има спад на запасите почти навсякъде, но от втората половина на 80-те години нататък вече има интензивно увеличение на запасите. Въпреки че резервата за домашни местообитания на язовец може да се счита за завършена, броят на населението все още нараства, особено в земеделските райони на Голямата равнина, „обитавани“ през последните две десетилетия. Общото годишно разпределение в Унгария е 5500, така че броят на изстрелите е драстично нисък в сравнение с прогнозния размер на запасите (39 000). Това е още по-досадно, защото знаем, че едновременно с увеличаване на плътността, щетите върху селското стопанство се увеличават и освен това се появява като сериозен вредител в района на лова поради въздействието си върху популациите от птици, гнездящи на земята . Все пак мнозина все още не вдигат пушка ...
Обикновено живее в подземен язовец, направен от него сам, но може да обитава и лисица
Обикновено живее в подземен язовец, направен от него сам, но може да обитава и лисица. Той създава многокамерна полетна система с множество изходи на повърхността. Всеки замък се състои от няколко входа, които могат да се прехвърлят един върху друг или да бъдат свързани помежду си. Замъците от язовец се използват в по-малки семейни общности, наречени кланове. Полетите преминават през земята на много метри. Ненаселената зона може да бъде дълбока до 5 м или дори по-ниска. Подземното жилищно пространство е облицовано с листа от язовец и трева, които замества през пролетта. Язовецът е лесно разпознаваем, тъй като полетите му обикновено са набраздени. Обяснението за това е, че входящото животно оре през земята с дългите си нокти - не откриваме нищо подобно при лисиците. Формата на изхода обикновено е овална в хоризонтална посока, за разлика от лисицата, която е овална във вертикалната. Пред изхода има купчина земя. Само тези критерии обаче не са достатъчни за определяне на обитателя на драгата, тъй като лисицата може да заеме замък на язовец, а голям замък на изхода може да бъде споделен от лисицата и язовеца.
На входа на копачите през пролетния и есенния период винаги намираме голямо количество сено, листа (постеля), които са „страничните продукти“ от почистването на копачите, характерни за вида. Друга особеност на язовеца е, че повечето от местата му за изхвърляне (тоалетни) се намират в близост до замъка. Използвайте няколко пъти остъргани в земята малки ями. Не са редки случаите, когато тоалетните са на разстояние до 80-100 метра или дори по-далеч от багера.
Язовецът е всеяден в най-строгия смисъл на думата. Това, което откриете или това, което е най-лесно достъпно за него, се изяжда, докато запасът трае. Списъкът с храни включва растителни части (плодове, плодове, семена, дъбови и букови жълъди, царевица, овес и други зърнени култури) по същия начин, както насекоми, върби, охлюви, яйца и пилета на птици, гнездящи в земята, но включва и бозайници и дори зайци. меню за язовец “. Интересното е, че в някои части на експериментираните райони глисти са били открити в 3/4 от изследваните стомаси и дори в 65% е открит само този.
В случай на язовец, консумацията на царевица е най-значимият фактор за земеделските щети, като проучванията на храните показват 42% дял на „морската“ пяна. Що се отнася до увреждането на яйцата и пилетата на птиците, гнездящи в земята, все още не е ясно дали лисиците, язовците или дивите свине са най-съществените разрушители, но е сигурно, че в Голямата равнина, с нарастването и растежа на язовирите гнезда на ловни видове. Това би могло да бъде предотвратено само чрез системно изкореняване на замъци от язовец, но поради сезонна защита и методологични ограничения върху „природозащитниците“ (димни свещи, без отравяне), това за съжаление изглежда като напразна мечта ábr