Най-интересното за пеликаните - невероятни факти, невероятни снимки!
Един от представителите на птиците, които обитават нашата планета, са пеликани.
Те се считат за един от най-тежките видове летящи птици, въпреки че скелетното им тегло е само 1/10 от общото телесно тегло.

С размах на крилата около 5 метра, те са в състояние да се издигнат на височина до три километра.

8 вида съществуващи пеликани обитават всички континенти с изключение на Антарктида.

Тъй като диетата им е предимно риба, те избират своето място за гнездене в близост до големи водоеми, системи от езера и речни делти. В допълнение към рибите, те се хранят и с качулки, ракообразни и костенурки.

По своята природа пеликаните са неконфликтни, добродушни същества.

Те живеят на ята и ловят заедно. Оградили на полукръг плиткия залив, те се спускат над водата и размахват крила по повърхността, постепенно стеснявайки дъгата. Така птиците карат рибата до брега и там я събират в торбичката, която играе ролята на мрежа. Птиците, които попадат в него, се пропускат през клюна и рибите се поглъщат.