L; Еритритолът е един от най-добрите овлажнители и овлажнители CalyBeauty
Натурални и органични домашно приготвени рецепти

Еритритолът (или тетрахидроксибутан, или еритрит) е полиол (или алкохолна захар), открит през 1874 г. Това е естествен подсладител, намиращ се в плодове (пъпеш, круша, грозде) и ферментирали храни или в различни водорасли и лишеи.
Той има по-ниска подслаждаща сила от захарта (60-80% при равно тегло), но има две предимства: съдържа по-малко калории от трапезната захар (0,2 kcal/g) и не причинява кариес. Може да се получи от глюкоза чрез ферментация с подходящи дрожди във водни разтвори (промишленото производство на еритритол се получава чрез ферментация на брашно (пшеница и/или царевица) от хидролизатния ензим и от осмофилна мая (Moniliella pollinis или Trichosporonoides megachilensis).
В храната се използва много при диетични лечения и за разлика от много подсладители няма слабително действие. Освен това е антикариогенно. Среща се под формата на бяла кристална форма и се топи при 121 ° С. Образува големи пирамидални призми.
В козметиката има много свойства, и двете са изключително овлажнител, стабилизатор, сгъстител, пълнител и секвестиращ агент. Той има отличен афинитет към кожата и се понася много добре от най-деликатните и крехки кожи.