Грижи INCI-Wiki (28) алфа-липоева киселина eattraincare

алфа-липоева

Обществото за дермофармация e.V.раздели козметичните съставки против стареене на различни категории през 2012 г. В зависимост от ситуацията на проучване и доказателствата за тяхната ефективност, дермокозметичните средства срещу стареенето на кожата могат да бъдат разделени на три групи:

  1. Активни съставки с доказана ефективност in vivo
  2. Активни съставки с доказана ефективност in vitro
  3. други активни съставки

За днешния INCI-Wiki избрах съставка от първата категория и я разгледах отблизо. Бях изненадан колко интересни публикации има за алфа-липоевата киселина - независимо от дерматокозметичната гледна точка. За да не разбия много плесента, разбира се, ще се огранича предимно да използвам в козметични препарати. Освободете сцената за истински тежка категория против стареене!

категория

Антиоксидант, вещество против стареене

Химично наименование

INCI и деривати

Тиоктова киселина (INCI), алфа-липоева киселина, тиоктова киселина, 1,2-дитиолан-3-пентанова киселина, 1,2-дитиолан-3-пентанова киселина

Режим на действие

  • силен антиоксидант: неутрализира реактивните кислородни видове, които напр. във връзка с цигарен дим или UV лъчение в кожата [1]
  • регенерира използвани антиоксиданти като витамин Е, витамин С, коензим Q10 и глутатион [2]
  • локално прилагана алфа-липоева киселина води до значителни подобрения в свързаните с възрастта кожни промени [3]
  • подобрява синтеза на колаген във фибробластите (кожни клетки)
  • предпазва кожната бариера, като предотвратява окисляването на ненаситените мастни киселини, съдържащи се в клетъчната мембрана. В резултат на това клетъчната мембрана остава еластична и запазва естествената си цялост, което в крайна сметка предотвратява загубата на функцията на кожната бариера.
  • избледнява хиперпигментацията и тъмните петна чрез регулиране на синтеза на кафяв кожен пигмент (меланин)
  • намалява дълбочината на бръчките и фините линии
  • успокоява симптомите на слънчево изгаряне, когато се прилага директно след излагане на UV лъчение

Използвайте концентрация

формулировка

Изследване от 2015 г. отново подчерта, че локалната наличност на активни вещества зависи от два основни аспекта: освобождаването на веществото от съответния носител и последващото проникване в кожата [4]. Това показва, че не само концентрацията на съдържащото се вещество е определяща за ефективността, но преди всичко неговата формулировка. Твърде често този аспект се пренебрегва, което забелязах особено във връзка с някои продукти от The Ordinary. Тук се използват някои интересни INCI, някои в шеметно висока концентрация и всички си мислят: леле, това е! Разстройството бързо настъпи (поне за мен), тъй като без подходяща основа и формулировка лосионът е старателно сметанов и начукан, но в повечето случаи нямаше убедителен ефект.

Но сега да се върнем към алфа-липоевата киселина (ALA): През последното десетилетие ALA получава все по-голямо внимание в козметичната индустрия поради убедителната си ефективност като мощен антиоксидант. В споменатото проучване от 2015 г. беше установено, че освобождаването на ALA от козметичния препарат силно зависи от неговата формулировка. По принцип ALA е разтворим както във вода, така и в мазнини, но се оказа емулсия, в която ALA се разтваря в мастния алкохол пропиленгликол и след това в комбинация с Ceteareth-20, цетеарилов алкохол, цетил палмитат, изопропил миристат, PEG-75 ланолин, Диметикон кополиолът е формулиран като особено евтин. Тук освобождаването от носещия материал и последващото проникване в кожата бяха оптимални.

Забавен факт

Алфа-липоевата киселина може да се консумира под формата на хранителна добавка. Твърди се, че има различни превантивни и терапевтични ефекти, които в крайна сметка се дължат главно на антиоксидантната активност на ALA. Казва се, че ALA е противовъзпалително, антимутагенно, антиканцерогенно и невропротективно; повишава също чувствителността към инсулин и забавя стареенето (клетките) [2].

ALA също се появява отново и отново във връзка със "загуба на тегло", поради което много производители на хранителни добавки са се възползвали от тази банда. Ако обаче се разгледа по-отблизо първичната литература, досега загубата на тегло при прием на ALA се наблюдава само във връзка с терапията на пациенти с шизофрения с наднормено тегло, приемани с лекарства с атипични антипсихотици [5]. Фактът, че индустрията вече приема това като факт, че тази загуба на тегло работи и за здрави хора, не е изненадващ, когато смятате, че твърде много хора все още търсят удобен начин за отслабване (... вместо дългосрочно като обръщат внимание на диетата си и упражняват редовно).

Отбор мечта

Както вече беше посочено в раздела „Формулиране“, средата, в която се намира ALA, е определяща. Но ALA също е доста полезен като чиста добавка за стабилизиране на други антиоксиданти в същата формулировка: напр. за витамин Е, витамин С и витамин А.

Добре е да се знае

Алфа-липоевата киселина е естествено вещество, което се произвежда от самия организъм и се намира в особено високи концентрации в митохондриите на нашите клетки. Митохондриите са от съществено значение за дишането на клетките и производството на енергия. Когато кислородът се абсорбира и преработи в енергийни източници, често се създават свободни радикали - от биохимична гледна точка е напълно логично, че ALA е толкова силно концентриран в митохондриите. Благодарение на своята ефективност като силен антиоксидант, козметичната индустрия също е разбрала предимствата на тази съставка и я използва срещу съществуващото стареене на кожата, както и профилактично срещу преждевременно стареене на кожата.

Важно е обаче да се отбележи, че както много химични съединения, ALA съществува в два типа, които се държат като изображение и огледален образ: R-алфа-липоевата киселина и S-алфа-липоевата киселина изглеждат идентични, само ориентацията е различна. И двете форми винаги се произвеждат в индустриалното производство на ALA, но само R-алфа липоевата киселина е биологично ефективният вариант. Не всички производители вземат предвид този факт и формулират сместа, а не R-алфа липоева киселина. Това оказва влияние върху ефективността и цената - и двете намаляват значително.

грижи | разбиране на грижата за кожата