Джудже Зебу Цялата информация в портрета на породата

Разберете всичко за произхода, външния вид и употребата на джудже зебус.

информация

Характеристики

  • Произход: Шри Ланка
  • Размер: 100-120 см (бик) или 90-115 см (крава)
  • Тегло: 350-500 кг (бик) или 200-350 кг (крава)
  • Цвят: Плътно черен, сив, кафяв, бял, пигментален, тигрови
  • Употреба: озеленяване, месо

Бихте ли знаели?

произход

Зебусите или гърбавите говеда, както и европейските домашни породи говеда, също произлизат от аурохите. Още 3000 години преди нашата ера е имало говеда с характеристики на зебу, както доказват костните находки. Разпространението им достига от азиатските планини до Западна Африка. Джуджето зебус, отглеждано в много части на света днес, се връща към животните от Шри Ланка.

Външен вид

Джудже зебусите са много малки, изящни говеда с повече или по-малко изразена гърбица в областта на холката. Тази гърбица е направена от мускулно месо. Джуджетата зебуси се предлагат в много цветове от монохромно черно, сиво, червеникавокафяво до бяло, но също така често се срещат пиешки или тигрови животни. Главата е дълга и тясна с хоризонтални уши и рога, насочени нагоре. На врата има изразена подутина.

използване

Джуджевите зебуси са изключително неизискващи и освен това се разбират добре с лоши фуражи. На пасището например те също ядат храсти и магарешки бодил, които други говеда оставят след себе си. Поради ниското си тегло те са безопасни по склоновете и са лесни за изкачване, което ги прави особено полезни за паша и поддържане на стръмни, храсталаци. Джуджетата зебуси също понасят високи температури и са по-добре защитени от слънчева светлина от другите европейски породи говеда. Те са подходящи за целогодишно отглеждане на свободно отглеждане, но се нуждаят от сухо, защитено от течения подслон през студения сезон. Поради относително високата устойчивост на често срещаните болести по говедата, добрите им майчини свойства и безпроблемното отелване, стадата джудже зебу се използват в отглеждането на крави с бозаещи телета за поддържане на ландшафта. Зебусите са много верни на местоположението си и показват изключително интензивно стадно поведение. Месото е фино зърнено, тъмно и с много ниско съдържание на мазнини.

Породен клуб

Асоциация на немските животновъди и пазители на джуджета зебу