Домашна магия - кристален ментол
INCI: Ментол, Ментол
Химично наименование: 2- (2-пропил) -5-метил-1-циклохексанол
CAS име: Левоментол
Синоними:
3-р-ментанол, хексахидротимол, ментоментол, мента камфор, левоментол; левоментолум; (1R, 2S, 5R) - (-) - 5-метил-2- (1-метилетил) циклохексанол
Описание:
Безцветни кристали със силен мирис на мента и охлаждащ вкус. Летлив при температури на околната среда. Ще се разтворим много малко във вода, много лесно - в етанол, хлороформ, етер, оцетна киселина, лесно - в мазни масла, парафин. Когато ментолът се втрива с камфор, хлоралхидрат, тимол и някои други вещества, се образуват втечняващи (евтектични) смеси.
Ментолът е органично вещество, важен вторичен метаболит на растения от семейство Агнешки, получен синтетично или изолиран от етерично ментово масло.
Използва се във фармацевтични продукти без рецепта за лечение на настинки, ревматизъм, за облекчаване на мускулни болки от умора и др. В редица продукти и козметика за грижа за устната кухина се използват естествени или синтетични ментолови или ментови етерични масла, за пример. в подтискащите кашлицата и в пастата за зъби. Охлаждащият ефект на М. върху кожните рецептори намалява дразненето и сърбежа например. с алергии. Ментолът се добавя към цигарите, за да се намали дразненето, причинено от дим в белите дробове. М. се използва широко в продуктите за грижа за устната кухина.
В хранително-вкусовата промишленост ментолът се използва като ароматизатор за карамел, алкохолни напитки, сладкарски изделия (меденки).
Действие на ментол:
Анестетик, слаб анестетик, антисептик, антибактериален, освежаващ, антипиретик, отхрачващ, венотоник, премахва спазмите на бронхите и мозъчните съдове.