ДИЕТА НА ВЕЛИКАТА ALOSA ALOSA ALOSA (LINNE, 1766) И НА ALOSE FEINTE ALOSA FALLAX
C. TAVERNY и P. ELIE

Cemagref, Centre de Bordeaux, Континентално звено за изследване на водни ресурси, 50 avenue de Verdun, 33612 CESTAS Cedex, Франция.
Получено: 31 юли 2000 г.
Приет: 17 януари 2001 г.
Изследването на съдържанието на стомаха на 193 екземпляра от Alosa alosa (обща дължина Lt 181 до 538 mm/2 до 4 години) и на 175 от Alosa fallax (Lt 204 до 486 mm/2 до 6 години), уловени на нивото на френския океанския континентален шелф на Западния Атлантик показва, че сенките са селективни хищници в морето на главно пелагични видове. A. alosa е предимно зоопланктонофаг. Евфаузидите са основният хранителен компонент на копеподите в по-малка степен. Рибите с хамсия и цаца (Engraulis encrasicolus и Sprattus sprattus) остават случайна плячка през цялата година. A. fallax е много по-рибояден. Аншоята е предпочитаната плячка през цялата година. Евфазиите, по-добре представени в купата с храна през пролетта, остават вторична плячка. Най-малко интензивният сезон на хранене е през лятото и за двата вида, когато сянката пада с наднормено тегло. Активността на храненето на Mock Shad показва увеличение за 4 до 8 часа след изгрева.