Аргановото масло е полезно за всичко

всичко

Снимка: makeupandbeauty.com

Аргановото масло е полезно за всичко?
Защо се нарича еликсирът на красотата или течното злато?

Аргановото масло е ценна суровина за грижа за кожата и косата и е известно още като първокласно хранително масло и хранителна добавка. Аргановото масло се извлича от плодовете на аргановото дърво (научно наименование: Argania spinosa), което принадлежи към семейство сапота. Естествената му поява е ограничена до площ от 820 000 квадратни километра в югозападната част на Мароко, която е обявена за защитен биосферен резерват на ЮНЕСКО през 1995 г.

Със своите корени и огромна корона, достигаща до 30 метра дълбочина, аргановите дървета помагат да се поддържа екологичното равновесие в региона и да се предотврати по-нататъшното опустиняване в една от най-сухите области в света. Маслото, извлечено от семената на аргановото дърво, се използва от берберите в диетата им, но също така и в традиционното лечение, като напр. еликсир за кожа и коса. Този ценен природен материал сега се превърна в търсена търговска стока и дава възможност на мароканските жени, запознати с древната наука за производство на арганово масло, да допринесат за доходите на своите семейства чрез устойчиви доходи.


Снимка: salerm.com

Аргановите ядки традиционно се събират и преработват от жени. За производството на 2,4 килограма масло са необходими 100 килограма арганови ядки, така че неслучайно цената на 1 литър арганово масло може да достигне до 250 евро. Лечебен ефект на берберите използва се от векове, преди всичко за лечение на рани и възпаления, и грижа за кожата и косата.
Чистото арганово масло, което се предлага в магазините, всъщност винаги е органичен продукт. С чисто механични средства, студено пресованото натурално масло е отлично за външна употреба. Маслото, извлечено от печени арганови ядки, е първокласна храна, ароматите му придават отличителен, подобен на орех вкус, който се съчетава добре с традиционната мароканска храна и сладкиши.

Най-важните компоненти на аргановото масло
Специална миризма и грижа за кожата, подмладяване на кожатаПоради своя ефект, аргановото масло може да се използва за направата на отлични козметични продукти, които а за проблемна кожа нито са тежест. Също така традиционно се използва в Мароко като хранителна добавка и домашно лекарство.
Някои от специалните му съставки и специалната им комбинация правят аргановото масло перфектният агент за грижа за кожата и косата. В допълнение противовъзпалително и антибактериално неговият ефект също е известен.

В допълнение към полиненаситените мастни киселини, аргановото масло
• токофероли (много активни антиоксидантни компоненти на витамин Е), и
• съдържа два вида фитостероли, които не се срещат в други масла.


Снимка от zweenabodycare.com

Тези активни съставки придават специална стойност на аргановото масло.
Фитостероли като цяло понижава холестерола формиране. Аргановото масло също съдържа само много редки шотенол и спинастерол в растенията. Все още се смята, че е Schottenol срещу тумори също е ефективен и спинастерол стимулира растежа на клетките и тяхното обновяване. По-задълбочените изследвания на свойствата на двете лекарства все още продължават.

Те могат да бъдат разделени на полифенолни фенолни киселини и флавоноиди в арганово масло:
• Фенолните киселини, като феруловата киселина, съдържаща се в аргановото масло, определят вкуса на някои храни. Феруловата киселина играе роля в структурата на растителните клетъчни стени. Той има структура, подобна на куркумин и се използва за производство на антимикробни средства в козметиката и сапуните.