Ара Макао - Скарлет папагал - дом и семейство; Животни - Страница 1
Аленият папагал е дълъг около 85 см, а доминиращият цвят на оперението е яркочервен. Гърбът и крилата - които имат зелени върхове и червена цветна долна страна - са покрити с жълти и сини пера. Областта близо до опашката и перата под опашката имат светлосин цвят, а върховете на опашката са червени. Безперната област около очите е бяла; бузите, също бели, са набраздени с фини червени линии.

Горната челюст, триъгълна в основата, е черна, както и долната. При някои птици перата на тила са оградени с жълто.
Женската има същия цвят като мъжкия, с уточнението, че размерът на клюна е по-малък и челото е по-малко изпъкнало. По отношение на цветовете на оперението младите птици приличат на възрастни, но са малко по-тънки с ириса, както и ноктите, кафяви.
Аленият папагал Макао се среща в южната част на Тамаулипас, по протежение на карибския бряг, във Вера Крус и Тобаско, в южната част на региона Кампече, в Оахака и Чиапас (Мексико), в Белиз, Гватемала, достигайки по Андите до Санта Круз, в Боливия и Бразилия.В северната част на района на разпространение (Вера Круз и Оахака - Мексико) броят на екземплярите от Ара Макао намаля значително.
В някои населени места, където е имало преди години, много алени папагали днес е трудно да се намерят, а в Тамаулипас те се появяват само от време на време.По принцип тази птица живее в региони, които не надвишават 900 м надморска височина. Папагали могат да се видят, по-специално в западната част на региона Pet.n, по поречието на река Усумасинта, която разделя Мексико от Гватемала, в райони в близост до тихоокеанското крайбрежие, които се появяват доста рядко.
В Белиз алените папагали са широко разпространени в крайбрежните райони на селските райони и по залесените речни брегове. В Ел Салвадор, най-гъсто населената държава в Централна Америка, броят на алените папагали е нисък на юг, като крайбрежните райони и гористите райони около езерото Оломега са почти ненаселени.
В Хондурас алените папагали от Макао населяват тихоокеанските крайбрежни райони, които са бедни на валежи. В планинските райони, пресичани от реки в Северен и Източен Хондурас, птиците живеят в гори, разположени на надморска височина от около 1100 м. В Никарагуа тези птици могат да бъдат намерени повече по крайбрежието на Тихия океан, отколкото на Карибите.
В Панама, както и в гореспоменатите страни, се забелязва внезапното намаляване на броя на папагалите. Централният район на района завършва при Панамския провлак, но се възобновява в южната част на континента, в Атрато, в залива Урабадин Колумбия.